Hans Klemm: Corupția în sectorul public - furt din bogăția națională a României

Hans Klemm: Corupția în sectorul public - furt din bogăția națională a României

Corupția prin deturnarea fondurilor publice reprezintă un furt din bogăția națională a României, a declarat marți ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

"Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt al unor resurse care ar putea fi dedicate unor proiecte importante naționale. În cazul României, ar putea fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naționale, șosele, căi ferate, energie. Sau ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurile, sau sectorului Sănătății, care este în mare nevoie de resurse suplimentare, și, de asemenea, învățământului. Ori de câte ori are loc un act de corupție în sectorul public, un furt din bogăția națională a României — este vorba despre acei bani care ar fi putut fi folosiți pentru acele priorități naționale. Ca o consecință — împiedică creșterea economică, dezvoltarea României, este un obstacol în calea apariției și dezvoltării acelei clase de mijloc", a spus Hans Klemm, la un eveniment organizat de europarlamentarul Monica Macovei, dedicat anticorupției în sectorul de business.

În opinia ambasadorului SUA, corupția slăbește administrația publică și, în consecință, determină "o migrație mai puternică a celor mai bune minți din România".

"Deci, încetinește tot procesul de dezvoltare a României. (...) Această corupție subminează statul de drept, siguranța publică, subminează stabilitatea țării. (...) Crește costurile de producție, cum ar veni, și, de asemenea, afectează imaginea României în lume, când e vorba, de exemplu, să se gândească o firmă unde să investească. Subminează climatul de investiții și încrederea în instituțiile publice ale României", a afirmat Klemm.

Ambasadorul SUA a apreciat, în context, practicile eficace adoptate în ultimii 10 ani de România în domeniul combaterii corupției.

"De asemenea, a apărut o completă independență a judecătorilor români pentru a putea judeca în cauze de corupție. Guvernul Cioloș a emis o Strategie națională pentru lupta împotriva corupției. (...) Și, pe lângă lupta împotriva corupției în sistemul judiciar, care nu e ceva care să se termine vreodată, Strategia identifică și multe măsuri importante pentru a îmbunătăți lupta împotriva corupției, cum ar fi în domeniul educației, educației cetățenești, întăririi sistemelor de ridicare și confiscare a bunurilor, pentru a se asigura că cei care se angajează în corupție în sectorul public nu pot să-și păstreze bunurile dobândite fraudulos, ilegal", a precizat Klemm.

Ambasadorul american a arătat că legislația adoptată în SUA în urmă cu 50 de ani în ceea ce privește corupția — Legea dării de mită în străinătate — permite organelor de anchetă americane să urmărească penal firme suspectate a se fi angajat în dare de mită nu numai pe teritoriul Statelor Unite, ci oriunde în lume.

"De la votarea sa în 1977, această lege a dus la anchetarea cu succes a peste 200 de dosare mari de corupție în 80 de țări, fiind vorba de sancțiuni în valoare de 7,5 miliarde de dolari. Această legislație a ajutat la instituirea unei culturi anticorupție în SUA", a mai spus Klemm.

La dezbatere au participat Raluca Prună, ministrul Justiției, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, experți străini în lupta anticorupție, reprezentanți ai ONG-urilor și ai Camerei de Comerț Britanico-Române (BRCC).

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai mult:

* Brummell: România a făcut eforturi mari pentru a combate corupția; mai are de lucrat ca să finalizeze reformele


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina