Harghita: Lupii au atacat o stână de de oi; 40 de animale au fost ucise, alte 30 sunt dispărute

Harghita: Lupii au atacat o stână de de oi; 40 de animale au fost ucise, alte 30 sunt dispărute

Un număr de 40 de oi au fost ucise și alte 30 sunt dispărute, după ce o haită de lupi a atacat o stână din apropierea satului Făgețel, pagubele fiind însemnate.

Antal Bela, un bătrân de aproape 70 de ani, își ținea cele 150 de oi într-un staul aflat în apropierea casei sale și peste noapte o haită de lupi a atacat animalele și l-a lăsat pe harghitean fără aproape jumătate din turmă. Acesta a povestit că în jurul orei 01,30 a verificat animalele și totul era în ordine, iar dimineață, când s-a trezit, a văzut ce au lăsat în urmă sălbăticiunile.

40 de animale au fost găsite moarte, 30 sunt dispărute, iar 81 au fost adunate de cioban și de săteni din împrejurimi, unde au reușit să se adăpostească, dar și dintre acestea zece sunt rănite. De asemenea, au dispărut și doi din cei trei câini ai bărbatului.

Antal Bela a povestit că s-a mai întâmplat ca lupii sau urșii să-i ia o oaie sau două, dar niciodată paguba nu a fost atât de mare, aceasta fiind evaluată la 10.000 lei.

O comisie formată din reprezentanți ai Agenției de Protecția Mediu (APM) Harghita și autoritățile locale au întocmit un dosar pentru despăgubirea săteanului, care se întocmește atunci când animalele protejate produc pagube, dar procedurile sunt destul de anevoioase.

Szabo Szilard, din cadrul APMH Harghita, a explicat că pagubele sunt caracteristice lupului, care este un prădător cu instinct foarte puternic, dar a susținut că astfel de cazuri sunt provocate, în general, de neglijența omului, care nu asigură paza corespunzătoare a animalelor.

"Instinctul de prădător al lupului este foarte puternic și până vede în fața lui un animal mișcând el atacă și așa ajungem la un număr atât de mare de victime dar trebuie subliniat faptul că aceste cazuri sunt cauzate, de obicei, de neglijența umană. Deci, pentru un astfel de lucru, lupii au nevoie de timp de acționare. Așa, în sistem tradițional, când ciobanii stau noaptea lângă turmă nu prea se întâmplă așa ceva. În județul Harghita, astfel de cazuri avem mai ales în perioada de toamnă, când animalele sunt aduse lângă sate și acolo nu mai sunt păzite ca lumea", a spus Szabo Szilard.

Potrivit sursei citate, în fiecare an în Harghita sunt înregistrate 3-4 cazuri în care lupii ucid un număr mai mare de oi.

Numărul lupilor din județul Harghita este stabil și, chiar dacă statisticile oficiale arată că în pădurile din județ trăiesc aproximativ 500 de exemplare, specialiștii consideră că este o cifră supraevaluată, întrucât aria de mișcare a acestor animale este foarte mare și este dificil să fie numărate cu exactitate.

De la începutul anului, în Harghita s-au înregistrat 180 de pagube produse de animale sălbatice, cele mai multe atacuri fiind produse de urși, dar și de lupi sau mistreți.

AGERPRES (A, AS — autor: Gina Ștefan, editor: Oana Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina