HARTA înfrângerii Rusiei/Cum arată contraofensiva ucraineană „de toamnă” începută în urmă cu o lună

HARTA înfrângerii Rusiei/Cum arată contraofensiva ucraineană „de toamnă” începută în urmă cu o lună

Forțele ucrainene avansează în est și în sud, forțând trupele rusești să se retragă rapid pe ambele fronturi. Lucru confirmat miercuri seară și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a aeclarat că soldații săi "continuă să avanseze" în ofensiva de toamnă, notează The Guardian . În tot acest timp, președintele rus Vladimir Putin spune că situația militară se va "stabiliza" în teritoriile ucrainene pe care spune că le-a anexat, deși nu le controlează.

Soldat ucrainean în Kupiansk, recent eliberatFoto: Kostiantyn Liberov / AP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor rusești în ultima săptămână, recucerind zeci de orașe din regiunile din sud și est pe care Rusia le-a declarat anexate.

Experții militari sunt de părere că Rusia se află în cel mai slab punct, mai ales din cauza deciziei de a nu mobiliza rezerviști mai devreme, dar și din cauza pierderilor masive de trupe și echipamente din ultima perioadă.

În regiunea Herson, Ucraina și-a extins zona de control cu 10 până la 20 kilometri, potrivit comandamentului militar din sud.

Zelenski a confirmat recucerirea satelor Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, spunând că așezările au fost "eliberate de referendumul fals și stabilizate" în timpul unui discurs de miercuri seară.

Guvernatorul regiunii Herson numit de Moscova, Kirill Stremousov, a declarat că retragerea Rusiei a fost o "regrupare" tactică pentru "a da o lovitură de retorsiune". Amploarea retragerii Rusiei rămâne deocamdată neclară.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că soldații săi "continuă să avanseze" în ofensiva sa de toamnă.

"În timp ce 'parlamentul rus' este intoxicat de încercările zadarnice de anexare, soldații noștri continuă să avanseze", a scris Reznikov într-o postare pe Twitter, arătând progresul contraofensivei declanșate de trupele ucrainene în urmă cu o lună.

"Acesta este cel mai bun răspuns la toate 'referendumurile', 'decretele', 'tratatele' și discursurile patetice", a mai spus Reznikov.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Qatar, țara în care pierzi 1.000 de dolari și iei banii înapoi a doua zi: Reportaj cu un caz aproape ireal

2 Ce conținea sticluța din care a băut Simona Halep la US Open, când a fost prinsă dopată

3 „M-a pupat pe gură, m-a lins pe faţă, m-a înghesuit în geam de parcă eram un obiect la dispoziţia lui”

4 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

5 Și doamna a „asexuat” cu Borcea?