Hitler și Saddam stau de vorbă într-o cafenea: Unii palestinieni dau copiilor nume greu de purtat

Hitler și Saddam stau de vorbă într-o cafenea: Unii palestinieni dau copiilor nume greu de purtat

Hitler și Saddam stau de vorbă într-o cafenea: ar putea fi începutul unui banc, însă în teritoriile palestiniene o astfel de întâlnire nu este pe cât de improbabilă ni s-ar părea și asta pentru că palestinienii dau adesea copiilor lor numele unor celebrități, unor eroi sau antieroi naționali sau străini care au susținut cauza palestiniană, scrie AFP.

Hitler Abu Ahmad crede că este singura persoană care poartă un astfel de nume în teritoriile palestiniene și nu este deloc mândru de aceasta. Ar fi putut să-și schimbe numele, dar într-un final s-a resemnat.

"Nu există nici o legătură între numele meu și ceea ce a făcut Adolf Hitler. Acțiunile lui mă îngrozesc", a declarat el pentru AFP din casa sa din Hebron, Cisiordania.

"Sunt împotriva crimelor, violenței și încălcărilor drepturilor omului. Însă m-am obișnuit cu acest nume, face parte din personalitatea mea", a povestit profesorul de 41 de ani.

Numele său, care amintește de unul dintre cei mai detestați oameni ai secolului XX, este legat — în apărarea sa — de conflictul dintre israelieni și palestinieni.

La naștere, tatăl său, pentru a protesta împotriva ocupației israeliene, a vrut să aleagă pentru copilul său numele instigatorului la Holocaust, în care au fost uciși șase milioane de oameni.

"Tatăl meu mi-a dat acest prenume ca o provocare", a explicat el. "Nu a fost un gest politic, era un om simplu care a comis o greșeală. El vroia ca numele meu să-i facă pe ocupatori să reflecteze", a indicat Hitler Abu Ahmad.

Israelul a ocupat și colonizat Cisiordania din 1967. Această realitate istorică este vizibilă în special în centrul Hebronului, unde sute de coloniști israelieni trăiesc sub protecția soldaților.

Tată a doi copii, Hitler Abu Ahmad a studiat literatura engleză înainte de a deveni director adjunct al unei școli în Hebron, din apropierea casei sale, unde oferă și cursuri de alfabetizare pentru adulți.

Alegerea tatălui său i-a cauzat nenumărate probleme pe perioada școlii sau la punctele de control ale armatei israeliene, prezente peste tot pe teritoriul palestinian.

La vârsta de 15 ani, când și-a declinat identitatea în fața unui ofițer israelian, acesta s-a înfuriat. Mi-a spus: "Ești un criminal", iar soldații din subordinea sa l-au bătut și i-au rupt nasul, povestește el.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a comentat aceste remarci.

Din cauza numelui său, autoritățile israeliene nu i-au permis lui Hitler Abu Ahmad să studieze și să lucreze în afara Cisiordaniei.

Mulți palestinieni le-au dat copiilor lor numele lui Yasser Arafat, liderul lor istoric. Alții au ales nume precum Castro, Che Guevara, Chavez——personalități din America de Sud care au susținut cauza palestiniană.

În Hebron, există, de asemenea, un bărbat denumit Carter Abu Isneyna, în semn de apreciere pentru fostul președinte american Jimmy Carter, care a încercat să convingă Israelul să pună capăt ocupației și a condus negocierile de pace de la Camp David între Israel și Egipt.

Qaďs Hussein Omar a primit la naștere numele de Saddam Hussein și povestește la rândul său că această alegere a părinților săi i-a adus bătăi regulate din partea soldaților israelieni și spitalizări.

"Numele meu a fost sursa unor suferințe psihologice și fizice", a declarat bărbatul, care confruntat cu dificultatea de a călători, și-a schimbat numele în urmă cu șapte ani.

Pe de altă pate, Niji Obeid, un arab israelian creștin care încearcă să încurajeze membrii comunității sale să se înroleze în armata israeliană, a dat fiului său numele lui Menahem Begin, un fost prim-ministru israelian de dreapta. "Mi-a plăcut acest conducător, a fost prietenul meu, așa că i-am dat fiului meu numele Begin Obeid. El servește în marina israeliană", a povestit acesta.

Un alt arab creștin, Wahid Nicola, și-a numit fiul Benjamin Netanyahu, după victoria actualului prim-ministru israelian în alegerile din 1996, însă acesta, devenit între timp curier, a povestit că numele i-a cauzat probleme interminabile atunci când livra marfă în localitățile arabe.

El a vrut să și-l schimbe, însă tatăl său, un membru al partidului lui Netanyahu, Likud, s-a opus, potrivit presei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA