Honduras: Autoritățile au distrus armele artizanale confiscate din pușcării

Honduras: Autoritățile au distrus armele artizanale confiscate din pușcării

Autoritățile statului Honduras au dispus distrugerea a sute de arme – printre care pistoale-mitralieră, grenade și explozibili – confiscate în cinci închisori după confruntări violente între deținuții dintre două bande rivale care au făcut 46 victime în iunie, relatează AFP, conform Agerpres.

Honduras FOTO: Shutterstock

Conform autorităților au fost distruse 40 de pistoale-mitraliere AR-15, AK-47 şi Uzi, 222 de pistoale, 240 de încărcătoare, 23.860 de gloanţe de diferite calibre, 24 de grenade şi explozibili.

Comandantul poliției militarizate (PMOP), colonelul Ramiro Fernando Munoz, consideră confiscarea și distrugerea arsenalului din penitenciare drept începutul unor operațiuni care vor dura tot anul pentru a relua controlul statului asupra celor 21 de închisori ale ţării unde se află aproape 20.000 de deţinuţi.

Cu ocazia operațiunii, peste 1.600 de prizonieri care sunt membri ai "maras" și alte cartelurile criminale care domină prin teroare nordul Americii Centrale, au fost transferați în diferite închisori din Honduras.

Transferul condamnaților are ca scop de a "destructura aceste şcoli ale crimei" care au devenit pușcăriile, unde se găsesc arme, telefoane și sisteme de comunicații folosind corupția gardienilor și altor responsabili din administrația penitenciarelor, a declarat ministrul apărării, José Manuel Zelaya, care a luat partea la distrugerea arsenalului din pușcării.

Ministrul Apărării din Honduras, José Manuel Zelaya, a mai precizat că "din aceste centre de detenţie s-au dat telefoane pentru a ordona tâlhării, răpiri, crime".

Luna trecută pe 20 iunie, deținute din cartelul Barrio 18 au pătruns cu forța într-o altă aripă a închisorii Tamara ocupată de rivalelor din Mara Salvatrucha, trăgând cu armament greu și au incendiat clădirea. Majoritatea celor 46 victime au murit arse de vii.

În ultimii 20 de ani peste o mie de deținuți au murit în pușcăriile din Honduras. În 2012, într-un incediu din închisoarea din Comayagua au murit 362 persoane, reaminteşte AFP, conform Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?