Hora Unirii din porțelan, cadoul realizat la Alba Iulia pentru Ceaușescu. Unde poate fi văzut obiectul unic FOTO

Hora Unirii din porțelan, cadoul realizat la Alba Iulia pentru Ceaușescu. Unde poate fi văzut obiectul unic FOTO

O Horă a Unirii din porțelan, realizată în 1975 la fabrica „Porțelanul” din Alba Iulia a fost expusă în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României. Obiectul unic ar fi fost un cadou pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Hora Unirii din porțelan, prezentată la Alba Iulia FOTO Adevărul

Hora Unirii realizată în urmă cu aproape 50 de ani este reprezentată de o hartă a României din porțelan, care are pe margine 38 de personaje îmbrăcate în costume tradiționale din toate zonele țării. În mijlocul hărții este realizată o coloană înaltă, ce simbolizează Columna lui Traian.

Ansamblul din porțelan, unic în România, se află în muzeul societății Apulum Alba Iulia, fosta „Porțelanul”. A reprezentat, cel mai probabil, un cadou pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu, cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor, în 24 ianuarie. Regimul comunist sărbătorea cu fast Unirea Principatelor, în timp ce Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 era minimalizată și trecută în „umbră”.

Hora Unirii poate fi văzută la Centrul de Informare Turistică, aflat în Palatul Principilor, în Cetatea Alba Carolina.

Harta României este însoțită de 19 de perechi cu costume tradiționale FOTO Adevărul

Harta României este însoțită de 19 de perechi cu costume tradiționale FOTO Adevărul

În vizitele sale la Alba Iulia, Ceauşescu voia să primească cadouri deosebite. Ştia că aici sunt meşteri pricepuţi în domeniul prelucrării porţelanului, care puteau realize obiecte deosebite. Oamenii muncii din întreprinderi se mobilizau şi trebuiau să îşi transforme „admiraţia şi preţuirea” în cadouri simbolice, dar de valoare.

Cadourile erau oferite cu ocazia vizitelor soţilor Ceauşescu la Alba Iulia sau erau trimise în Bucureşti de ziua lor sau cu ocazia altor evenimente importante. Toate obiectele destinate soţilor Ceauşescu erau realizate în cel puţin două exemplare, pentru a putea fi rapid înlocuite dacă s-ar fi întâmplat ceva.

Toate componentele au fost realizate manual FOTO Adevărul

Toate componentele au fost realizate manual FOTO Adevărul

„Hora Unirii“ este o poezie de Vasile Alecsandri (unul dintre cei mai importanţi paşoptişti), publicată pentru prima dată în 1856, în revista „Steaua Dunării“, condusă de Mihail Kogălniceanu. Avea însă să devină cunoscută abia după ce compozitorul moldovean Alexandru Flechtenmacher (fost director la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti) a compus muzica.

FOTO Adevărul

FOTO Adevărul

Hora Unirii devenit un simbol naţional odată cu Unirea Principatelor, iar dansul în cerc simbolizează unitatea spirituală şi egalitatea între români.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?