Hotărâre CNSU: Persoanele care au intrat în contact direct cu pozitivi COVID-19, carantinate prin decizie a DSP

Hotărâre CNSU: Persoanele care au intrat în contact direct cu pozitivi COVID-19, carantinate prin decizie a DSP

Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate în baza unei decizii emise de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare, individual, potrivit Hotărârii 36 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezentată marţi, în cadrul şedinţei de Guvern, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
 

* Hotărârea 36 a CNSU - text integral AICI


Articolul 4 al hotărârii prevede: "Se instituie măsura carantinării persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, care se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizie a Direcţiei de Sănătate Publică competentă teritorial".

Articolul 5, alineatul 1 al Hotărârii CNSU stipulează anumite excepţii: "Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, ş.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină prevăzută la articolul 2 (pentru persoanele care sosesc în România din ţările, zonele de risc epidemiologic ridicat - n.r.) şi articolul 4, pe baza documentelor justificative".

"Analiza situaţiilor prevăzute la alineatul (1) este realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de Sănătate Publică", conform alineatului 2 al articolului 5.

Alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că "în decizia de suspendare se va menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2".

Articolul 6 al Hotărârii CNSU propune "completarea Hotărârii Guvernului 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17.07.2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu măsuri referitoare la posibilitatea instituirii izolării şi carantinării asupra persoanelor sau a carantinării zonale".

Hotărârea adoptată marţi de CNSU se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora, potrivit articolului 7 al actului normativ. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…