Hunedoara: Aproape 500 de mineri primesc preavizele de concediere colectivă; sindicatele susțin nevoia de personal calificat

Un număr de 496 de mineri de la exploatările de huilă Lonea și Lupeni vor primi, în cursul zilei de joi, preavizele de concediere colectivă în cadrul programului de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), cei care vor pleca din sistem urmând să beneficieze de plăți compensatorii și venituri de completare.

Sindicatul "Muntele", reprezentativ în cadrul CEH, a atras atenția administrației asupra faptului că disponibilizările vor duce la o criză de personal calificat și că este nevoie de angajări prin preluarea unor salariați de la Societatea de Închideri Mine Valea Jiului.

"Vor fi probleme legate de meserii, cum sunt minerii de subteran, electricienii și lăcătușii de mină. Probleme sunt și în ceea ce privește posturile de maiștri energetici și mecanici, de la sectoarele generale și de la cele de producție. Sunt locuri de muncă ce nu pot fi ocupate de oricine pentru că este nevoie de o anumită experiență pentru a rezolva problemele specifice muncii lor", a declarat joi, președintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean.

Problema deficitului de personal calificat a fost adusă în atenție și în cadrul unor întâlniri pe care liderii Sindicatului "Muntele" le-au avut, zilele trecute, la București cu reprezentanți ai ministerelor Energiei și Economiei.

Președintele Sindicatului "Muntele" a mai spus că deficitul de personal direct productiv se va putea rezolva doar din luna ianuarie, când ar fi posibilă efectuarea de noi angajări la exploatările miniere din cadrul CEH.

"Încadrări de personal se vor putea face doar din luna ianuarie. Vom face o analiză cu administrația CEH în luna decembrie, după ce se vor încheia concedierile colective, pentru a identifica numărul și categoriile de personal de care este nevoie", a completat Câmpean.

Programul de concedieri colective de la minele Lonea și Lupeni se va aplica angajaților care îndeplinesc condițiile de pensionare până în martie 2018. Vor mai pleca salariații cu aport scăzut la procesul de producție, dar și cei care suferă de boli foarte grave și nu mai pot munci.

Minerii aflați pe listele de disponibilizări vor avea ultima zi de lucru pe 11 decembrie.

În urma procesului de disponibilizare, numărul minerilor din cadrul CEH va scădea la circa 3.000 de salariați.

AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Irina Poenaru)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

3 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

4 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

5 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend