Hunedoara: Aproximativ 40% din populația activă a municipiului Hunedoara este plecată la muncă în străinătate

Aproximativ 40% din populația activă a municipiului Hunedoara este plecată la muncă în străinătate, cei mai mulți dintre localnici preferând să lucreze în țări ca Germania, Italia, Anglia, Olanda și Spania.

'Cei mai mulți sunt plecați la muncă în Italia și Anglia', a declarat marți șeful Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă (ALOFM) Hunedoara, Manuela Mihăiescu, prezentă la o conferință de presă organizată de Primăria Hunedoara.

Tendința de a pleca la muncă peste hotare se menține și în rândurile absolvenților de liceu care au terminat anul trecut 12 clase, datele statistice arătând că doar jumătate dintre aceștia s-au înregistrat la agenția de șomaj locală, în timp ce restul tinerilor au afirmat că nu vor mai rămâne în țară.

'Foarte puțini dintre tinerii absolvenți de anul trecut au venit în șomaj, pentru că au spus: "Terminăm și plecăm dincolo. Avem rude, avem tată, mamă, frate, soră". Spre deosebire de acum doi ani, când am avut aproape 200 de absolvenți în evidență, anul acesta am avut jumătate', a explicat reprezentanta ALOFM Hunedoara.

Majoritatea celor plecați în străinătate lucrează ca personal de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, ca baby-sitter, bucătari, ospătari sau alte meserii în turism. Excepție fac o parte dintre foștii angajați ai combinatului siderurgic din Hunedoara, care au reușit să se angajeze ca lăcătuși, electricieni sau sudori.

Explicația plecărilor masive ține de situația economică a combinatului siderurgic și a mineritului de fier din Munții Poiana Ruscă, înregistrată în anii 2000, când a început restructurarea și disponibilizarea masivă a forței de muncă din aceste două domenii de activitate. 'Disponibilizările din combinat și din minerit au atras după sine o perioadă de doi-trei ani de zile când acești oameni nu și-au găsit locuri de muncă și atunci au fost nevoiți să plece (în străinătate, n.r.). Pe urmă, s-au urmat unii pe ceilalți', a explicat Manuela Mihăiescu.

Situația este catalogată ca un 'paradox', în condițiile în care anul trecut în municipiul Hunedoara au fost disponibile 5.735 de locuri de muncă, din care au fost ocupate 4.305, adică 75% din total.

O parte dintre hunedoreni lucrează în alte orașe învecinate și fac naveta la fabricile de cablaje auto din Deva și Orăștie, aceștia fiind luați în evidențele ALOFM.

Rata șomajului calculată pe ansamblul județului era, la sfârșitul anului trecut, de 5,99%, iar ponderea persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani care își căutau de lucru era de 43%.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing