Hunedoara: Poliția l-a identificat pe cel care a murdărit cu vopsea roz peretele bisericii medievale de la Streisângeorgiu

Hunedoara: Poliția l-a identificat pe cel care a murdărit cu vopsea roz peretele bisericii medievale de la Streisângeorgiu

Un copil de 9 ani este cercetat de polițiștii hunedoreni pentru profanarea bisericii medievale Sf. Gheorghe, din localitatea Streisângeorgiu, una dintre cele mai vechi din România, minorul fiind învinuit că ar fi scris cu vopsea roz cuvântul 'ADI' pe peretele de la răsărit al lăcașului de cult.

Sursă foto: Ioan Vîlcelean / Facebook

Potrivit polițiștilor, fapta s-a petrecut pe 2 februarie, iar copilul a folosit un tub de spray cu vopsea, reușind să murdărească astfel peretele bisericii declarate monument istoric de importanță națională.

"În cauză se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de profanare a lăcașurilor de cult sau a obiectelor de cult (art.382 din Cod penal)", se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, remis duminică AGERPRES.

Incidentul a fost semnalat săptămâna trecută de către paracliserul bisericii, care a anunțat imediat autoritățile din orașul Călan, de care aparține satul Streisângeorgiu. Acesta l-a anunțat pe președintele Comisiei pentru monumente istorice din Consiliul Local Călan, consilierul local Ioan Vîlcelean, iar acesta a solicitat sprijinul poliției pentru depistarea autorului faptei.

Ioan Vîlcelean remarca însă că monumentul ar fi "neglijat" de mai mult timp, motiv pentru care pe unii pereți exteriori au mai fost scrijelite și alte inscripții, fără să fie luate măsuri.

"Biserica medievală din Streisângeorgiu este cea mai veche de acest fel din România. Este atestată printr-o pisanie datată la 1313, înscrisul fiind așezat pe peretele de est, din spatele altarului", a precizat, pentru AGERPRES, Ioan Vîlcelean.

Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu a fost construită în stil romanic între anii 1313-1314, pe locul unei biserici din lemn datate 1130-1140. Este apreciată ca fiind una dintre cele mai vechi construcții medievale din România și este inclusă pe lista monumentelor istorice.

Biserica a atras atenția și marelui istoric Nicolae Iorga, care a scris despre ea că este ''cea mai veche ctitorie de nemeși români din Ardeal (1408-9)''.

AGERPRES / (AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”