Hunedoara: Zidul exterior al bisericii medievale din Streisângeorgiu, murdărit cu vopsea roz; poliția a demarat o anchetă

Hunedoara: Zidul exterior al bisericii medievale din Streisângeorgiu, murdărit cu vopsea roz; poliția a demarat o anchetă

Zidul de est al Bisericii Sfântul Gheorghe, din satul Streisângeorgiu - județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi construcții medievale din țară, inclusă pe lista monumentelor istorice, a fost murdărit de persoane necunoscute care au scris pe peretele exterior cuvântul 'ADI', folosind vopsea de culoare roz.

Sursa foto: Ioan Vilcelean / Facebook

Poliția a deschis în acest caz un dosar penal pentru infracțiunea de profanare a unui lăcaș de cult, cercetările fiind în desfășurare.

Numele scris cu roz a fost văzut inițial de paracliserul bisericii, care a anunțat imediat autoritățile din orașul Călan, de care aparține satul Streisângeorgiu.

"Am fost sunat de paracliserul bisericii din Streisângeorgiu și m-am deplasat imediat la fața locului, unde am văzut scris pe peretele de est cuvântul 'ADI'. Am anunțat primăria și poliția, care a prelevat probe și a făcut fotografii în acel loc. Sper să se depisteze și autorul sau autorii faptei, iar aceștia să fie trași la răspundere', a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Comisiei pentru monumente istorice din CL Călan, consilierul local Ioan Vîlcelean.

Sursa foto: Ioan Vilcelean / Facebook

El a apreciat că monumentul este "neglijat" de mai mult timp, motiv pentru care pe unii pereți exteriori au mai fost scrijelite și alte inscripții, fără să fie luate măsuri.

"Biserica medievală din Streisângeorgiu este cea mai veche de acest fel din România. Este atestată printr-o pisanie datată la 1313, înscrisul fiind așezat pe peretele de est, din spatele altarului", a precizat Vîlcelean.

Poliția Călan a declanșat o anchetă, la fața locului fiind efectuate fotografii și prelevate probe. "Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de profanare a unui lăcaș de cult. În acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, Laura Bradu.

Sursa foto: Ioan Vilcelean / Facebook

Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu a fost construită în stil romanic între anii 1313-1314, pe locul unei biserici din lemn datate 1130-1140. Este apreciată ca fiind una dintre cele mai vechi construcții medievale din România și este inclusă pe lista monumentelor istorice.

Biserica a atras atenția și marelui istoric Nicolae Iorga, care a scris despre ea că este ''cea mai veche ctitorie de nemeși români din Ardeal (1408-9)''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro