Iar ne-a mințit televizorul?/ProTV, pus la zid/„Asta arată incultura părinților, a juraților și a celor de acasă”

Iar ne-a mințit televizorul?/ProTV, pus la zid/„Asta arată incultura părinților, a juraților și a celor de acasă”

Emisiunile de talent sunt un fel de bârfă la banca de la poartă, cu amante, soacre și rufe murdare atârnate de gard, însoțite de bocitoarele de la masa juriului. Ultimul sezon al „celui mai cel” show de talente din România, „Românii au talent” a fost câștigat de un copil de 7 ani, care a avut un moment „inspirat de Dumnezeu și de Octavian Paler”.

Foarte frumos până în acest punct, însă, când s-a urcat pe scenă, a început să recite un text intitulat „Interviu cu Dumnezeu”, care circulă pe internet și care poartă semnătura „Octavian Paler”. Asta arată incultura părinților, care i-au dat textul, incultura juraților, care au pus botul, și incultura celor de acasă, care l-au votat buluc, scrie Nicolae Cotru pentru republica.ro .

Textul – penibil, de altfel – este o traducere dintr-un pastor american, Bob Moorehead. Absolut nicio legătură cu Octavian Paler, care a și ironizat atribuirea textului în cartea de dialoguri cu Daniel Cristea-Enache. Doar ca fapt divers, autorul, Bob Moorehead, a părăsit biserica unde predica din cauza acuzațiilor de abuz sexual asupra unor tineri. Revenind la Paler. Din păcate, el este una dintre victimele internetului. Nu este pentru prima dată când imaginea lui este folosită pentru cauze patriotarde, de multe ori fiind puse pe seama lui lucruri pe care nu le-a spus. Cât privește partea cu Dumnezeu, Octavian Paler, care citise deja Biblia la vârsta câștigătorului de la ProTV, a declarat că se simte apropiat de mitologia greacă, nu de dogma creștină, plus că – atenție! – a declarat că nu crede să fie ceva după moarte. Ca să fie și mai clar, Paler a spus că nu s-a rugat niciodată cu adevărat. Deci să-l pui lângă bigotismul patriotard este imoral – ca să citez „patrioții” – și denotă prostie.

Copilul, săracul, nu are nicio vină. Atât părinții, cât și ProTV, au mers la sigur. Cei de la Pro știau că un copil vinde, iar dacă adaugi și truisme spuse cu patos...Cu toate astea, ar fi greșit să nu îi recunoști copilului talentul, acela de a putea să recite în fața unei săli pline, plus camerele. A spus că vrea să se facă actor, doar admirație aici.

Câștigătorul a fost decis prin votul publicului, spun asta ca să înțelegem cam cum ar sta lucrurile dacă s-ar implementa propunerea lui George Simion de a înființa „Tribunalul Poporului”.

Închei prin a-l cita pe Octavian Paler, de data asta corect. Declarația a fost făcută într-o emisiune difuzată în 2000:

„După părerea mea, numai un imbecil poate fi azi, în România, antioccidental. Numai un român care nu are la suflet interesul acestei țări poate să fie atât de imbecil încât să nu vadă că interesul nostru, strategic, în primul rând, este să ne apropiem de Occident.”



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale