Iași: Mitropolitul care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Mitropolia Moldovei a fost canonizat

Iași: Mitropolitul care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Mitropolia Moldovei a fost canonizat

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea mitropolitului Iosif Naniescu, cunoscut ca Iosif cel Milostiv, au anunțat, luni, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, va fi prăznuit la data de 26 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a declarat că Iosif Naniescu a fost cel care a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană după ce biserica Trei Ierarhi, în care se aflau aceastea, a fost cuprinsă de foc, în decembrie 1888. În urma incendiului, lăcașul de cult a ars complet, numai racla în care se aflau rămășițele Cuvioasei Parascheva a fost găsită intactă.

"El este cel care le-a dus de la mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi în catedrala mitropolitană în 1889, unde se află până astăzi. Tot mitropolitul Iosif Naniescu este și cel care a finalizat construcția catedralei mitropolitane începute de Veniamin Costache, după ce lucările de construcție au stagnat timp de 40 de ani. Mitropolitul era un om foarte milostiv. Împărțea tot ceea ce avea săracilor. De aceea era numit și Sfântul Iosif cel milostiv. Se împrumuta când nu avea bani și, tot timpul, de la lună la lună, era dator celor din jur. Niciodată nu dădea unui sărac decât echivalentul unei pâini", a declarat preotul Constantin Sturzu.

Mormântul mitropolitului Iosif Năniescu se află în Curtea Catedralei Mitropolitane.

AGERPRES/(A-autor: Daniela Malache, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu