IMAGINEA SĂPTĂMÂNII DE LA NASA - Peggy Whitson, deținătoarea unui record de ședere în spațiu, într-un instantaneu la bordul ISS

Peggy Whitson a depășit recordul precedent de ședere în spațiu a unui astronaut american luni dimineață, la ora 01:27 a Washingtonului, iar acum are la dispoziție cinci luni pentru a stabili o nouă ștachetă, în condițiile în care șederea sa pe Stația Spațială Internațională (ISS) a fost prelungită până în septembrie.

Sursa foto: www.nasa.gov

Titlul de deținătoare de recorduri este unul familiar pentru Whitson, întrucât ea a deținut mai multe de-a lungul carierei ei la NASA. În 2008, Whitson a devenit prima femeie care a comandat echipajul de pe ISS, iar la 9 aprilie a devenit prima femeie care l-a comandat de două ori. În luna martie, ea a devenit deținătoarea recordului pentru cele mai multe ieșiri în spațiu ale unei femei. Acum, după ce a ajuns la bordul ISS la 17 noiembrie cu 377 de zile deja petrecute în spațiu, ea a depășit recordul lui Jeff Williams de ședere în spațiu, care era de 534 de zile, 2 ore și 48 de minute timp cumulat.

Este cea de-a treia ședere de lungă durată a lui Whitson la bordul stației spațiale, iar în martie misiunea ei a fost extinsă până în septembrie. Când se va întoarce pe Pământ, la 3 septembrie, ea va avea 666 de zile în spațiu și va deveni al șaptelea astronaut din lume cu cel mai mare număr de zile petrecute în afara Terrei. Recordul absolut de ședere în spațiu este deținut de cosmonautul rus Gennady Padalka, cu un total de 879 de zile.

Președintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o luni, în cadrul unei legături video prin satelit stabilite cu Biroul Oval de la Casa Albă, pe Peggy Whitson, în numele întregii națiuni pentru "incredibilul său record".

La rândul său, Whitson a declarat că este "o mare onoare" pentru ea să doboare acest record, subliniind că este "un moment foarte pasionant" să lucreze pentru NASA și pentru toate proiectele viitoare, printre care anunțatele misiuni pe Marte.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

5 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel