IMAGINEA SĂPTĂMÂNII DE LA NASA Clusterul stelar Westerlund 1, surprins de telescopul Hubble

IMAGINEA SĂPTĂMÂNII DE LA NASA Clusterul stelar Westerlund 1, surprins de telescopul Hubble

Această frumoasă imagine obținută prin intermediul telescopului Hubble, un proiect NASA/ESA, dezvăluie un super-cluster stelar tânăr, cunoscut sub numele de Westerlund 1, situat la doar 15.000 de ani lumină depărtare în vecinătatea Căii Lactee, galaxia ce găzduiește sistemul nostru solar.

Sursa foto: www.nasa.gov

Stelele sunt clasificate în funcție de tipul lor spectral, temperatura de suprafață și luminozitate. În timp ce studiau și clasificau stelele ce formează clusterul, astronomii au descoperit că Westerlund 1 găzduiește o stea enormă. Inițial numită Westerlund 1-26, această stea monstru este un supergigant roșu (deși uneori este clasificată ca fiind o stea hipergigantă), cu o rază de peste 1.500 de ori mai mare decât a Soarelui nostru. Dacă Westerlund 1-26 ar fi plasată unde se află Soarele în sistemul nostru solar, aceasta s-ar extinde dincolo de orbita lui Jupiter.

Se crede că majoritatea stelelor din clusterul Westerlund 1 s-au format în timpul aceluiași proces, ceea ce înseamnă că au vârste și compoziții similare. Clusterul este relativ tânăr din punct de vedere astronomic: la aproximativ trei milioane de ani este un copil în comparație cu soarele nostru, care are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…