Importanţa prezervării independenţei justiţiei - discutată de Iohannis cu doi oficiali germani

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de stat pentru cultură şi mass-media din cadrul Guvernului Federal german, Monika Grutters, şi pe însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, Bernd Fabritius, context în care a fost punctată importanţa prezervării independenţei justiţiei într-un sistem democratic, compatibil cu valorile europene.

"În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, preşedintele României a avertizat asupra efectului profund nociv generat de mesajele politicianiste, populiste, antieuropene, xenofobe şi care promovează un patriotism de faţadă. Totodată, în cadrul discuţiei a fost subliniată importanţa prezervării independenţei justiţiei într-un sistem democratic, compatibil cu valorile europene", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, şeful statului a evidenţiat relaţia bilaterală specială dintre cele două ţări, definită de puternice legături interumane, de o cooperare economică şi politică substanţiale, evaluări împărtăşite şi de partea germană.

Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea fermă că minoritatea germană din România, alături de diaspora română din Germania şi de etnicii germani originari din România reprezintă un "puternic liant între cele două ţări, precum şi un catalizator al cooperării bilaterale şi la nivel european".

Ministrul de stat Monika Grutters a evocat aprecierea de care s-a bucurat mesajul proeuropean al preşedintelui Iohannis susţinut în cadrul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, care a avut loc în ianuarie, la Aachen.

Ea a menţionat importanţa proiectelor desfăşurate de Fundaţia Biserici Fortificate, patronată de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul german, Frank-Walter Steinmeier, în sprijinul prezervării bisericilor fortificate din Transilvania, componentă importantă a patrimoniului minorităţii germane din România. În context, Monika Grutters a evidenţiat necesitatea asigurării în ţara noastră a unui cadru adecvat, inclusiv din punct de vedere legislativ, care să contribuie în sens pozitiv la implementarea respectivelor proiecte. La rândul său, Iohannis a subliniat importanţa activităţii desfăşurate de Fundaţie pentru prezervarea acestui patrimoniu cultural atât de important pentru România.

Cei doi interlocutori au discutat şi despre importanţa continuării promovării educaţiei în limba germană în România, un sistem de educaţie de elită, care, pe lângă etnicii de limba germană, angrenează şi un număr semnificativ de etnici români.

Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale a remarcat, la rândul său, rolul benefic al Comisiei interguvernamentale România - Germania pentru etnicii germani din România în consolidarea cooperării bilaterale şi pentru conservarea identităţii şi dezvoltarea economico-socială, atât a etnicilor germani din România, cât şi a comunităţilor din care fac parte.

În cadrul discuţiilor a fost abordată şi semnificaţia deosebită a Summitului de la Sibiu, din 9 mai, pentru dezbaterea privind viitorul proiectului european, mai informează Administraţia Prezidenţială. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…