Importanţa prezervării independenţei justiţiei - discutată de Iohannis cu doi oficiali germani

Importanţa prezervării independenţei justiţiei - discutată de Iohannis cu doi oficiali germani

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de stat pentru cultură şi mass-media din cadrul Guvernului Federal german, Monika Grutters, şi pe însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, Bernd Fabritius, context în care a fost punctată importanţa prezervării independenţei justiţiei într-un sistem democratic, compatibil cu valorile europene.

"În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, preşedintele României a avertizat asupra efectului profund nociv generat de mesajele politicianiste, populiste, antieuropene, xenofobe şi care promovează un patriotism de faţadă. Totodată, în cadrul discuţiei a fost subliniată importanţa prezervării independenţei justiţiei într-un sistem democratic, compatibil cu valorile europene", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, şeful statului a evidenţiat relaţia bilaterală specială dintre cele două ţări, definită de puternice legături interumane, de o cooperare economică şi politică substanţiale, evaluări împărtăşite şi de partea germană.

Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea fermă că minoritatea germană din România, alături de diaspora română din Germania şi de etnicii germani originari din România reprezintă un "puternic liant între cele două ţări, precum şi un catalizator al cooperării bilaterale şi la nivel european".

Ministrul de stat Monika Grutters a evocat aprecierea de care s-a bucurat mesajul proeuropean al preşedintelui Iohannis susţinut în cadrul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, care a avut loc în ianuarie, la Aachen.

Ea a menţionat importanţa proiectelor desfăşurate de Fundaţia Biserici Fortificate, patronată de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul german, Frank-Walter Steinmeier, în sprijinul prezervării bisericilor fortificate din Transilvania, componentă importantă a patrimoniului minorităţii germane din România. În context, Monika Grutters a evidenţiat necesitatea asigurării în ţara noastră a unui cadru adecvat, inclusiv din punct de vedere legislativ, care să contribuie în sens pozitiv la implementarea respectivelor proiecte. La rândul său, Iohannis a subliniat importanţa activităţii desfăşurate de Fundaţie pentru prezervarea acestui patrimoniu cultural atât de important pentru România.

Cei doi interlocutori au discutat şi despre importanţa continuării promovării educaţiei în limba germană în România, un sistem de educaţie de elită, care, pe lângă etnicii de limba germană, angrenează şi un număr semnificativ de etnici români.

Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale a remarcat, la rândul său, rolul benefic al Comisiei interguvernamentale România - Germania pentru etnicii germani din România în consolidarea cooperării bilaterale şi pentru conservarea identităţii şi dezvoltarea economico-socială, atât a etnicilor germani din România, cât şi a comunităţilor din care fac parte.

În cadrul discuţiilor a fost abordată şi semnificaţia deosebită a Summitului de la Sibiu, din 9 mai, pentru dezbaterea privind viitorul proiectului european, mai informează Administraţia Prezidenţială. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu