În semn de OMAGIU publicăm textul despre REVOLUȚIE scris de tovarășul Ion Iliescu, părintele PSD

În semn de OMAGIU publicăm textul despre REVOLUȚIE scris de tovarășul Ion Iliescu, părintele PSD

Cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la lovitura de stat din decembrie 1989, tovarășul Ion Iliescu, autorul acesteia, a publicat pe  Blogul său un text plin de învățăminte.

Redăm integral textul marelui om de stat, cel care a fondat PSD, stimatul partid care ne conduce astăzi:

„Azi se împlinesc 27 de ani de la un moment definitoriu din istoria României, un moment de demnitate și curaj, de solidaritate, al poporului român. Căderea regimului ceaușist, o dictatură personală, care a făcut imposibilă o schimbare pașnică la nivel politic și economic, este simbolul căderii ”comunismului” în Estul Europei.

Cred că noi toți ne-am schimbat în acești ani scurși de la evenimentele din 16-22 decembrie 1989. Evenimente care, prin consecințele lor, chiar dacă au pornit ca o revoltă populară, s-au transformat într-o veritabilă revoluție, de care avem tot dreptul să fim mândri. Cu trecerea timpului, sper eu, vom vedea mai clar, și fără clișeele cu care încă judecă unii Revoluția Română, ce lucru important am făcut în acele zile, și cât de mult am înfăptuit de atunci.

Nimeni n-a avut o baghetă magică, în așa fel în câteva secunde să trecem dintr-o dimensiune în alta, de la economia centralizată și planificată la economia de piață, de la regimul totalitar cu partid unic la democrație și pluralism politic. Nu, tot ceea ce am împlinit a însemnat muncă, sacrificii, uneori suferință, așa cum de suferință și de sacrificii a fost nevoie pentru a ne despărți de regimul ceaușist.

Nu tot ce am trăit în comunism a fost rău, nu tot ce trăim acum este bine. Acum însă avem ceva în plus: libertatea de a schimba ceea ce este rău. Depinde de noi să folosim această libertate, și, din nou solidari, ca în decembrie 1989, să schimbăm ceea ce trebuie schimbat, cu instrumentele politice pe care ni le pune la îndemână democrația.

Nu idealizăm democrația, ca sistem politic, știm ce limite are, dar știm și că, fără ea, sacrificiile celor care au luptat pentru libertate în decembrie 1989 ar fi inutile. Din respect pentru sacrificiul lor, și în semn de omagiu, trebuie să facem astfel încât democrația să rămână starea normală a sistemului politic românesc.

În acești 27 de ani ne-am atins câteva mari obiective strategice, în special prin aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Acum avem o altă bătălie de dus, pentru o viață mai bună pentru toți românii: modernizarea instituțională și dezvoltarea durabilă, în plan economic și social. Este prea multă sărăcie în țară, avem probleme în sistemele de educație, sănătate, protecție socială. Nu vom realiza nimic din ceea ce ne-am propus dacă nu vom fi uniți, dacă nu vom folosi inteligent munca și gândirea tuturor românilor. Revoluția Română trebuie să ne unească, nu să ne dezbine.

Să ne înclinăm în fața tuturor celor care, în agitatul secol XX, au purtat lupta cu regimurile totalitare care, din păcate, au marcat viața românilor atât de multă vreme. Fiecare, în felul său, și-a iubit țara, și a făcut supremul sacrificiu pentru binele ei.”



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”