Înarmarea Ucrainei. După tancuri, avioane de luptă și rachete cu rază lungă?

Înarmarea Ucrainei. După tancuri, avioane de luptă și rachete cu rază lungă?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului.

Avioane de vânătoare F-16 Foto EPA EFE (arhivă)

Liderul de la Kiev a reluat cererile pentru rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare , la câteva ore după ce Germania și Statele Unite s-au angajat să furnizeze Kievului zeci de tancuri de luptă avansate.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă“, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare. Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere, „cheia“ pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul“ livrărilor de tancuri grele armatei.

Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă „în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice“ în Donbas. La care se adaugă atacurile Rusiei cu rachete și drone kamikaze asupra infrastucturii civile din Ucraina, ultima serie mortală având loc joi la Kiev, dar și în Odesa și alte localități.

Importanța tancurilor

În timpul străpungerii lor spectaculoase din septembrie, când forțele de pe frontul din Harkov au recucerit 12.000 de kilometri pătrați în mai puțin de o lună, ucrainenii înaintau adesea în vehicule de transport de trupe ușor blindate și chiar în camioane civile. Un observator militar britanic a lăudat „spiritul de luptă” al ucrainenilor, dar a observat, de asemenea, că „dacă rușii ar fi fost mai numeroși, mai pregătiți, mai dispuși să stea și să lupte, pierderile ucrainenilor ar fi putut fi teribile” - deoarece nu aveau un blindaj adecvat.

Recent retrogradat, comandantul rus de teren, generalul Serghei Surovikin, era hotărât să se asigure că nu vor mai exista victorii ușoare ale ucrainenilor. El a trimis mai multe trupe pe linia frontului, a abandonat obiective ce nu puteau fi apărate, inclusiv orașul Herson, și a început să construiască mai multe linii defensive, în special în sudul teritoriilor ocupate. Înlocuitorul său, Valeri Gherasimov, este un ofițer de carieră în domeniul tancurilor și înțelege, de asemenea, importanța apărării în adâncime. Următoarea etapă a războiului va fi, probabil, o luptă de uzură dură.

Și aici intervin tancurile. Acestea sunt în continuare cea mai bună armă pentru a sparge o linie în inevitabila ofensivă de primăvară. Mai exact, Kievul crede că, dacă ar putea construi o brigadă de tancuri și vehicule de luptă de infanterie occidentale moderne, ar avea un vârf de lance capabil să străpungă apărarea rusă și să reprezinte o amenințare serioasă la adresa coridorului terestru strategic spre Crimeea.

În prezent, Ucraina își folosește flota de tancuri de luptă principale din epoca sovietică pentru sprijinul indirect cu foc, mai degrabă decât pentru lupta tanc pe tanc. Pentru a profita din plin de Leopard 2 (care are un blindaj mai bun și arme mai precise decât pe tancurile rusești), Kievul va trebui să dezvolte o nouă strategie pentru operațiunile ofensive. Puterea acestor tancuri este numărul total: pentru a avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă, Ucraina trebuie să poată lansa cel puțin o brigadă blindată de până la 100 de Leopard 2. Acest lucru va fi extrem de dificil, dar nu imposibil.

Discuții pentru avioane de luptă occidentale

Mai mulți diplomați și lideri militari au confirmat pentru „Politico“ că în cadrul aliaților Kievului se discută și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene.

Oficialii care au vorbit cu jurnaliștii de la „Politico“ sub condiția anonimatului afirmă că trimiterea unor avioane militare Ucrainei este susținută puternic de către statele baltice care sunt extrem de îngrijorate de agresiunea rusească declanșată de Vladimir Putin anul trecut.

„Pasul natural următor ar fi avioanele de luptă”, a declarat un diplomat din unul dintre țările nordice pentru Politico, acesta afirmând însă că dezbaterile vor fi chiar mai aprinse decât cele legate de trimiterea unor tancuri de fabricație occidentală Kievului.

Un al doilea diplomat european afirmă că „avioanele de luptă sunt de neimaginat astăzi”, dar că o discuție în acest sens ar putea avea loc peste câteva săptămâni în condițiile în care miniștrii Apărării din statele membre ale NATO vor avea o nouă întâlnire la baza aeriană Ramstein din Germania luna viitoare.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul va analiza problema trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el. De altfel, Olanda este una dintre țările care și-au exprimat disponibilitatea de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2.

Luna trecută ministrul slovac de Externe Ratislav Kacer a declarat că guvernul său este „pregătit” să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și că discută cu partenerii din NATO și președintele Volodimir Zelenski despre modul în care acest lucru ar putea fi realizat.

Tipul de aeronavă care va fi probabil furnizat Ucrainei în viitor a fost deja stabilit, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Iuri Ignat, citat de „Zerkalo Nedeli“. „Piloții noștri militari au plecat în Statele Unite, au fost alocate fonduri pentru pregătirea piloților noștri”, a spus Ignat.

„Coșmar logistic”

De exemplu, avioanele americane F-15 și F-16 au nevoie de piste lungi de care Ucraina duce lipsă, experții afirmând că forțelor ruse le-ar fi ușor să depisteze construirea unor baze aeriene care să le poată găzdui și să le lovească. Alte avioane de luptă, precum modelele Rafale de fabricație franceză, ar putea necesita un număr mare de civili la fața locului care să îi ajute pe ucraineni să repare aeronavele și să le pregătească pentru misiuni. Aceste persoane ar deveni automat ținte pentru atacurile rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa