Inculpați din dosarul "Gala Bute" scapă de interdicția de a părăsi țara

Magistrații Curții Supreme au respins luni contestația procurorilor anticorupție împotriva deciziei prin care instanța stabilise că inculpații judecați în dosarul "Gala Bute" pot părăsi țara.

Decizia este definitivă.

Procurorul DNA a menționat, în susținerea contestației, că în dosar urmează să fie audiați mai mulți martori ale căror declarații sunt esențiale și că judecătorii se vor pronunța în privința unei expertize în acest caz.

De asemenea, anchetatorul a precizat că Elena Udrea și Ion Ariton candidează pentru noi mandate de parlamentar, "pentru a accede eventual la aceleași funcții din postura în care au comis infracțiuni", impunându-se menținerea măsurii preventive în cazul inculpaților.

În replică, apărătorii acestora au invocat durata mai mare de un an a măsurii controlului judiciar, adăugând că cele două candidaturi la alegerile parlamentare nu au legătură cu dosarul în care ei sunt judecați.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I