Inculpații din dosarul 'Steriletul', achitați definitiv de instanța supremă

Inculpații din dosarul 'Steriletul', achitați definitiv de instanța supremă

Remus Baciu, fost consilier în Ministerul Sănătății, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul "Steriletul", în care a fost trimis în judecată de DNA pentru achiziționarea de sterilete la prețuri de 30 de ori mai mari decât cele din import și de cinci ori mai mari decât cele practicate în rețeaua farmaceutică.

În același dosar, au fost achitați Elena Daiana Druță, medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" București; Ileana Adriana Deac, avocat în Baroul București; Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentant legal al SC Vodimedicor SRL Tg. Jiu.

Instanța supremă a respins, ca nefondat, apelul declarat de DNA împotriva deciziei de achitare dată de Curtea de Apel București în 8 aprilie 2015. De asemenea, judecătorii au respins, ca tardiv, apelul declarat de Ministerul Sănătății, decizia fiind definitivă.

Remus Baciu a mai fost achitat de două ori în acest dosar, în noiembrie 2009 și în ianuarie 2014, însă de fiecare dată Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cazului.

Potrivit DNA, în perioada 13 decembrie 2002 — 31 ianuarie 2003, Remus Virgil Baciu și Elena Daiana Druță, în calitate de președinte și, respectiv, membru al Comisiei de licitație națională organizate de Ministerul Sănătății și Familiei în 2002 pentru achiziționarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către societatea Vodimedicor a unui contract de achiziție publică în valoare totală de 747.723,96 de lei (223.000 de dolari), având ca obiect achiziția a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A.

"Prin acest contract, Ministerul Sănătății a achiziționat sterilete la prețul unitar de 46,15 lei, în condițiile în care prețul de import unitar al steriletului era de 1,54 lei, iar prețul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin rețeaua farmaceutică era de 9,06 lei. Astfel, bugetul ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 de lei (178.000 de dolari)", susțineau procurorii anticorupție.

DNA preciza că, pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, Remus Baciu a primit de la Cristinel Spiridon Vodislav, cu titlu de mită, suma de 67.000 de lei.

"Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, Remus Virgil Baciu a determinat-o pe concubina sa, Ileana Adriana Deac, avocat, să întocmească un contract de asistență juridică ce viza soluționarea unui litigiu inexistent al Vodimedicor cu o firmă de transport aerian. Procurorii spun că pentru ajutorul dat la atribuirea acestui contract, Elena Daiana Druță a primit, cu titlu de mită, în baza unei înțelegeri prealabile, suma de 25.150 de lei pe care, la data de 6 noiembrie 2002, ziua semnării contractului de achiziție publică, Vodislav i-a transferat din contul societății sale în contul unei agenții de turism din București pentru plata a patru pachete turistice la Paris", declarau procurorii anticorupție.

Remus Baciu a fost trimis în judecată și în alt dosar, în care este acuzat că, în calitate de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a pretins de la mai multe persoane sume mari de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP, pentru a urgenta soluționarea dosarelor de despăgubiri și remiterea despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acțiuni la Fondul Proprietatea. În acest dosar, Remus Baciu a fost condamnat în 2013 la trei ani închisoare cu executare.

De asemenea, el este trimis în judecată în alte două dosare ANRP, alături de fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANI Horia Georgescu.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...