ÎNFIORĂTOR! Sevil Shhaideh, propunerea PSD! Dragnea: Aveam dreptul LEGITIM de a fi EU premier. DEOCAMDATĂ nu pot!

ÎNFIORĂTOR! Sevil Shhaideh, propunerea PSD! Dragnea: Aveam dreptul LEGITIM de a fi EU premier. DEOCAMDATĂ nu pot!

Preşedintele Klaus Iohannis începe miercuri a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare. Preşedintele PSD Liviu Dragnea va veni însoţit de liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Contantin. Înainte de consultări, Dragnea i-a convocat pe social-democraţi pentru a le cere mandat în alb, astfel încât, să anunţe, în premieră, la Cotroceni, numele premierului.

Principalele evenimente ale zilei LIVE TEXT

12.02 Liviu Dragnea a anuntat azi ca propunerea PSD-ALDE de premier este Sevil Shhaideh, actual secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii. Sevil Shhaideh a fost mana dreapta a baronului Nicusor Constantinescu la Consiliul Judetean Constanta, dupa care a lucrat cu Dragnea ca secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii in guvernul Ponta. Dragnea a mai declarat azi ca "aveam dreptul legitim sa solicit functia de premier" dupa alegerile parlamentare, dar a renuntat din cauza declaratiilor presedintelui si din cauza legii care interzice unui condamnat sa fie premier.

Sevil Shhaideh este primul ministru post-revolutionar care a depus juramantul cu mana pe Coran.

Shhaideh are o legătură apropiată de Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu. Pe 4 iunie 2011, Sevil Sumanariu s-a căsătorit și a devenit doamna Shhaideh. Martori la eveniment au fost Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea (un statut similar nașilor în religia ortodoxă). Un an și jumătate mai târziu, Shhaideh era numită secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice condus de Liviu Dragnea.

Începând cu 1987, Sevil Shhaideh a fost analist programator, iar apoi a devenit Director al Direcţiei Sisteme Informatice la Consiliul Judeţean Constanţa. Până în 2012 Sevil Shhaideh a fost Director al Direcţiei Generale de Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa.

11.06 Kelemen Hunor: UDMR va semna protocol de o colaborare parlamentara cu PSD si ALDE dupa anuntarea premierului 

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru maszol.ro ca in cursul zilei de miercuri se asteapta semnarea unui protocol de colaborare parlamentara intre PSD-ALDE si Uniune, dupa ce va fi anuntat numele premierului propus la Cotroceni. Protocolul ar urma sa fie valabil 6 luni, adica pe durata unei sesiuni parlamentare, cu posibilitatea de a fi reinnoit. Kelemen Hunor a aratat ca scopul protocolului este de a indeplini cat mai multe promisiuni electorale, in primul rand in domeniul drepturilor lingvistice, economice si de infrastructura.

Cele doua grupuri parlamentare ale UDMR au votat in sedinta de marti protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, care urmeaza a fi semnat dupa toate probabilitatile in cursul zilei de miercuri.

11.02 Au început discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și delegația PSD-ALDE. Din delegația celor care revendică premierul fac parte Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Alături de preşedintele Klaus Iohannis se află consilierii Bogdan Aurescu, Ion Oprişor, Mădălina Dobrovolschi şi Dana Bârsan.

10.05 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, miercuri dimineaţă, din partea Comitetului Executiv Naţional al partidului, un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni şi pentru susţinerea propunerii de premier. Întrebat dacă membrii CExN al PSD ştiu numele celui care va fi propus premier, Dragnea a răspuns negativ.

”Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare. Propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţa la conferinţa de presă de după consultări”, a spus Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN.

Chestionat dacă viitorul premier va fi membru PSD, acesta a spus: “Categoric”.

Întrebat în continuare dacă le-a spus membrilor CExN numele premierului, preşedintele PSD a răspuns negativ. 

UPDATE 9.37 Potrivit informatiilor HotNews.ro de la aceasta ora, propunerea cu care Dragnea va merge la Cotroceni este Vasile Dâncu.

UPDATE 9.18 La aceasta ora incepe sedinta Comitetului Executiv al social-democratilor. Potrivit ulltimelor informatii vehiculate, este posibil ca Dragnea sa nu dezvaluie nici aici numele viitorului prim-ministru ci sa primeasca un mandat in alb pentru a-i inainta lui Klaus Iohannis un nume pentru conducerea viitorului guvern

09.20 Televiziunile de stiri transmit ca marti seara a avut loc o intalnire intre Liviu Dragnea si 20 de organizatii PSD din tara care au avut scoruri foarte bune in alegeri, dar ca nici la aceasta intalnire nu a fost dezvaluit numele viitorului premier. Antena 3 sustine ca Vasile Dancu nu ar fi participat la aceasta discutie.

08.38 Vasile Dancu este ultima varianta pentru functia de premier luata in discutie de liderul PSD, Liviu Dragnea, marti seara, dupa ce in cursul zilei a fost vehiculat intens numele prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, au declarat mai multe surse politice pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, Dragnea incearca sa convinga in aceasta seara partidul sa-l accepte iar daca se ajunge la un acord asupra numelor de ministri, Dancu pare sa fie in acest moment cea mai probabila propunere cu care PSD si ALDE se vor prezenta miercuri dimineata la Cotroceni pentru a-l propune presedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Constitutiei, presedintele desemneaza un candidat la functia de premier in urma consultarilor cu partidele.

Programul consultărilor de miercuri, anunțat de Președinția României:

Ora 11,00 - PSD și ALDE

Ora 12,30 - PNL

Ora 14,00 -  USR

Ora 15,00 - UDMR

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru miercuri şi joi, partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului. Primul partid care va intra la discuţii cu Iohannis este PSD, care a cerut, printr-o scrisoare, să vină însoţit de partenerii de la ALDE, convocaţi, iniţial, pentru ziua de joi. Şeful statului a fost de acord cu cerinţa social-democraţilor.

Numele premierului va fi o surpriză şi pentru social-democraţi. Potrivit statutului PSD, numele premierului trebuie să fie aprobat în Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), care se va reuni, începând cu ora 09.00, la Palatul Parlamentului. Însă nici cu două ore înainte de a amerge la consultări, Liviu Dragnea nu va face cunoscut partidului numele premierului pe care îl va pune pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Dragnea va cere mandat din partea partidului pentru a anunţa premierul, direct, la Palatul Cotroceni.

După PSD, urmează să intre la consultări liberalii şi reprezentanţii USR.

Pentru joi, sunt programate UDMR, PMP şi grupul minorităţilor naţionale. În funcţie de nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannnis, votul în Parlament ar putea avea loc vineri, dacă şeful statului va anunţa numele premierului joi, sau marţi, dacă Iohannis îl va nominaliza vineri. PSD a refuzat să participe la prima rundă de consultări, convocată de Iohannis a treia zi după alegerile parlamentare, invocând faptul că Biroul Electoral Central (BEC) nu a validat rezultatele finale şi nici nu a avut loc convocarea Parlamentului. PNL a încercat să construiască o coaliţie anti-PSD, prin atargerea ALDE de partea partidelor de dreapta. Preşedintele Klaus Iohannis a avut inclusiv o întâlnire informală cu copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a decis, în cele din urmă, să bată palma cu PSD.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...