INS: Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în 2019 de români au avut ca durată 1-3 înnoptări

INS: Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în 2019 de români au avut ca durată 1-3 înnoptări

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în 2019 a fost de 19,976 milioane, în creştere cu 4,6% faţă de anul 2018, cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate având ca durată 1-3 înnoptări, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Anul trecut, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii a fost de 90,4%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 2,4%.
Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în anul 2019 au fost cele între 1-3 înnoptări (58,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe).

Ca şi în anii anteriori, s-a menţinut constantă preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 55,2% dintre aceştia preferând cazarea la rude şi prieteni. A urmat cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 22,2% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) cu 13,5%.

În călătoriile de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 38% în hoteluri şi unităţi similare. Alte două modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 28,2% la rude şi prieteni, respectiv 15,3% în locuinţe particulare cu chirie (camere, apartamente).

Lunile de vârf pentru călătoriile pentru vacanţe au fost decembrie pentru călătoriile interne, cu o pondere de 17,2%, şi august cu 17,9% pentru călătoriile externe. Lunile de vârf pentru călătoriile de afaceri au fost februarie pentru călătoriile interne, cu o pondere de 16,7%, şi martie pentru călătoriile externe, cu o pondere de 17%.

În proporţie de 96,9% călătoriile pentru vacanţe în străinătate realizate în 2019 au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 92,3% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în anul 2019 a fost de 79,89 milioane (87,4% pentru călătoriile pentru vacanţe). Din totalul de 69,841 milioane înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 84% au fost realizate în România şi 16% în străinătate.

Anul trecut, rezidenţii români au cheltuit aproximativ 17,234 miliarde lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 75% pentru cele care au vizat destinaţii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii pentru vacanţe în anul 2019, 76,4% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 23,6% pentru călătorii în străinătate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante