Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

INS: Construcţiile noi au contribuit în mare parte la creşterea cu 12,5% a volumului lucrărilor în construcţii, în T1

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primul trimestru al anului, cu 12,5%, ca serie brută, în timp ce, ca serie ajustată, s-a înregistrat un salt de 5,7% comparativ cu primele trei luni din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Potrivit sursei citate, în intervalul de referinţă, pe elemente de structură a avut loc o creştere la construcţiile noi cu 20,6%. Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8%, respectiv cu 1,1%.

De asemenea, pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale - cu 27,3%, clădirile nerezidenţiale (+16,3%) şi la construcţiile inginereşti (+1,4%).

Datele INS relevă, totodată, că volumul lucrărilor în construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat, pe total, cu 5,7%, creştere reflectată în lucrările de construcţii noi cu 15,1% şi în lucrările de reparaţii capitale, cu 3,9%.

La polul opus s-au situat lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu o scădere de 10,2%. În funcţie de obiectul de construcţii, volumul lucrărilor a crescut la clădirile rezidenţiale cu 23,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,2%. În schimb, construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,1%.

La nivelul lunii martie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total, cu 23,4%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi cu 38,6% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,2%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 19,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut după cum urmează: clădirile rezidenţiale (+29,6%), clădirile nerezidenţiale (+27,3%) şi la construcţiile inginereşti (+16,9%).

Totodată, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 18,7%, iar pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 37,1%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 13,6%, respectiv cu 4,4%.

Conform statisticii, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în cazul clădirilor rezidenţiale - cu 28,8%, clădirile nerezidenţiale - cu 25,2% şi la construcţiile inginereşti - cu 17,4%.

În ceea ce priveşte volumul lucrărilor de construcţii raportat la perioada martie 2019 - februarie 2019, acesta a crescut, ca serie brută, cu 33,9%, respectiv cu 1,9%, ca serie ajustată.

În ambele cazuri, creşterile au fost evidenţiate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, construcţiile noi şi la lucrările de reparaţii capitale. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există