INS: Creşterea economiei a încetinit la 3% în trimestrul trei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

INS: Creşterea economiei a încetinit la 3% în trimestrul trei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Creşterea economiei a încetinit în trimestrul trei al acestui an la 3%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Pe serie ajustată sezonier, creşterea PIB în trimestrul trei a fost de 3,2% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care, în trimestrul doi, avansul economiei a fost de 4,3% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018.

Şi comparativ cu trimestrul precedent, creşterea economiei a încetinit la 0,6% în trimestrul trei, faţă de 0,8% în T2 comparativ cu T1.

În primele nouă luni ale acestui an, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier faţă de intervalul ianuarie - septembrie 2018. Anul trecut, în primele nouă luni, creşterea economică înregistrată de România a fost de 4,2%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017.

Comisia Europeană a arătat, în previziunile economice de toamnă publicate recent, că ritmul de creştere al economiei româneşti va accelera uşor anul acesta, până la 4,1%, de la un avans de 4% în 2018, pentru a încetini ulterior la 3,6% în 2020 şi 3,3% în 2021. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…