INS: Producţia industrială a scăzut cu peste 16%, în primele şase luni

INS: Producţia industrială a scăzut cu peste 16%, în primele şase luni

Producţia industrială din România a înregistrat scăderi, în primele şase luni ale anului, de peste 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în principal ca urmare a rezultatelor negative din industria prelucrătoare, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-18,2%), industria extractivă (-11,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 16,7%, din cauza scăderilor în industria prelucrătoare (-18,6%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%).

Statistica oficială relevă faptul că, în iunie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 11,3%, ca urmare a declinului din industria extractivă (-17,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industria prelucrătoare (-10,9%).

Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 14,3%, din cauza scăderilor înregistrate de industria extractivă (-17,3%), industria prelucrătoare (-14,0%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

În luna iunie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 19%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+24%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,5%, respectiv cu 0,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 16,2%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+21,6%) şi industria extractivă (+0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,7%.

"Informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020", notează INS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”