Inspector școlar general: „Fondul clasei e cea mai nenorocită practică din învățământ”

Inspector școlar general: „Fondul clasei e cea mai nenorocită practică din învățământ”

Inspectorul școlar general al județului Argeș, Dumitru Tudosoiu, critică dur faptul că încă mai sunt unități de învățământ unde directorii solicită bani părinților pentru fondul clasei.

Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș FOTO Denis Grigorescu

Mulți ani, solicitarea fondului școlii și a fondului clasei a fost o practică generalizată, deși amorală, în România, cu toate că, în destule cazuri, se punea presiune pe elevi și părinți pentru a plăti sumele decise de conducerea unei instituții de învățământ. Totul ca mai apoi părinții să nu primească la schimb nicio chitanță care să dovedească achitarea respectivei sume, fiind notați „la caiet”.

De la 1 septembrie a.c., conform unui ordin al Ministerului Educației, în România, profesorii nu mai au voie să mai strângă bani de la părinți și elevi.

Cu toate acestea, încă mai sunt școli, inclusiv în județul Argeș, unde fondul clasei este în continuare solicitat. Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș, critică această practică devenită ilegală.

„Fondul clasei e cea mai nenorocită practică din învățământ. Nu este deloc normal ca unii profesori să le ceară părinților elevilor bani pentru schimbarea draperiilor ori a perdelelor dintr-o clasă. Din păcate, în cazul fondului clasei, natura umană bate cumva și legea. Fiecare profesor dintr-o unitate de învățământ trebuie să înțeleagă ce are și ce nu are voie să facă. E ilegal ca un director de școală să le spună părinților să dea bani. Din păcate, atât timp cât părinții nu au atitudine în școli legat de practica ilegală a fondului clasei, nu putem rezolva această problemă”, a declarat pentru „Adevărul” inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu.

În funcție din luna mai a.c., Dumitru Tudosoiu a mai fost inspector şcolar general timp de şase ani în perioada mai 2014 - august 2020.

Dumitru Tudosoiu a făcut din Inspectoratul Școlar Argeș un exemplu de transparență. De opt ani, din mai 2014, telefoanele de serviciu ale angajaţilor sunt publice.

”La Inspectoratul Şcolar Argeş vin zilnic numeroși oameni şi prin această măsură am dorit să eficientizăm cât mai mult activitatea instituţiei, să demonstrăm că suntem deschişi și transparenți. În cazul în care inspectorii școlari sunt plecați pe teren, cei care vin să îi caute îi pot astfel suna, evitând să mai facă cel puțin încă un drum”, adaugă Dumitru Tudosoiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...