Institutul Superior de Sănătate din Italia, despre contaminarea cu Covid-19 de pe alimente, îmbrăcăminte, tălpile pantofilor şi labele animalelor de companie

Institutul Superior de Sănătate din Italia, despre contaminarea cu Covid-19 de pe alimente, îmbrăcăminte, tălpile pantofilor şi labele animalelor de companie

Pe pagina oficială a Ministerului Sănătăţii din Italia, oficialităţile răspund la întrebările oamenilor despre modul în care alimentele sau hainele ar putea fi contaminate cu noul coronavirus. 

„Există multe îndoieli și solicitări de clarificări care vin de la cetățeni, cu privire la metodele de contaminare, şi există multe informații false care circulă pe net, iar acest lucru nu face decât să mărească confuzia”, spune Ministerul Sănătăţii din Italia, care a cerut experţilor din Institutul Superior de Sănătate (ISS) să răspundă la cele mai frecvente dintre întrebări, pentru a elimina îndoielile.

1. Pâinea proaspătă sau legumele crude pot fi contaminate cu noul coronavirus și pot transmite infecția celor care le mănâncă?

„Deşi în prezent nu există informații despre supraviețuirea virusului pe suprafața alimentelor, posibilitatea transmiterii lui prin pâine proaspătă sau prin alte tipuri de alimente e puțin probabilă, având în vedere că el se transmite, în principal, prin picăturile ce conțin secreții respiratorii sau prin contact”, spun experţii ISS. Ei atrag atenţia însă că, la manipularea pâinii, dar şi a altor alimente, este nevoie să fie respectată igiena mâinilor care trebuie spălate bine cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, iar în caz de tuse sau strănut trebuie să se utilizeze o batistă de unică folosință pentru a acoperi căile respiratorii, și apoi mâinile trebuie să fie spălate imediat, înainte de a atinge pâinea sau legumele.

2. Pe talpa de la încălțăminte putem aduce virusul în casă, contaminând suprafețele și expunându-ne la infecții?

„Nu se ştie în prezent cât poate suraviețui virusului în locuri deschise şi, teoretic, dacă mergeți cu talpa încălțămintei pe o suprafață pe care o persoană infectată a expulzat secreții respiratorii (scuipat, mucozităţi, etc.) e posibil ca virusul să fie prezent şi pe talpa pantofilor și să poată fi adus în casă”, spun experţii ISS. 

Deşi „podeaua nu e una dintre suprafețele pe care le atingem în mod normal, iar riscul infectării este extrem de mic”, se recomandă ca, atunci când în acea locuinţă există şi copii, „să se mențină o atitudine prudentă în respectarea normelor de igienă obişnuite, prin descălţarea pantofilor la intrarea în casă și curățarea podelelor cu produse pe bază de clor (0,1%).”

3. Dacă mă întorc de la plimbare cu câinele, trebuie să-i curăț labele?

„Nu există date certe despre supraviețuirea noului coronavirus în medii externe dar, dacă acel câine, cu labele, intră în contact cu secreții respiratorii expulzate pe sol de către persoane infectate, teoretic este posibil ca el să transporte virusul mai departe, chiar dacă în prezent nu există probe că s-a produs vreo contaminare în acest fel”, spun cei de la ISS.

Ei recomandă „să fie respecată igiena riguroasă a suprafețelor și a mâinilor prin spălarea podelelor cu soluții pe bază de clor cu concentraţie 0,1%, a celorlalte suprafețe cu soluții pe bază de clor cu concentraţie 0,5%, iar a mâinilor – cu săpun și apă mai mult de 20 de secunde sau cu soluții/geluri pe bază de alcool, pentru a ucide virușii. La întoarcerea acasă, este bine să spălați labele câinelui cu apă și săpun, la fel cum procedăm şi cu mâinile noastre, având grijă să le uscăm bine apoi. În orice caz, este indicat să evitați să lăsați câinele să se urce pe suprafețe cu care intrăm în contact (de ex., pe paturi sau canapele).”

4. Dacă trebuie ieşim din casă, la muncă sau pentru un caz de urgență, trebuie să ne spălăm părul și hainele purtate când ne întoarcem acasă? Virusul supraviețuiește pe păr și îmbrăcăminte?

„Dacă respectăm distanța de cel puțin un metru față de celelalte persoane, este puţin probabil ca hainele noastre, sau noi înșine, să putem fi contaminaţi cu o cantitate relevantă de viruşi”, spun experţii ISS. Dar, „cu toate acestea, conform regulilor de bună igienă, este recomandat ca întotdeauna, la întoarcerea acasă, să depozitați corect sacoul sau pardesiul, fără a-l pune, de pildă, pe canapea, pe masă sau pe pat”. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...