Inteligența artificială a făcut o descoperire remarcabilă: ce spune forma inimii despre o persoană

Inteligența artificială a făcut o descoperire remarcabilă: ce spune forma inimii despre o persoană

Riscul bolilor de inimă ar putea fi influențat de un factor surprinzător, potrivit unui nou studiu. Inimile care au o formă mai rotundă ar putea fi mai predispuse la viitoare boli cardiace, indică inteligența artificială.

CE a descoperit inteligența artificală despre inima FOTO Getty Images

Forma inimii ar putea fi un factor de predicție a viitoarelor boli cardiace, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Stanford din California.

Mai exact, o inimă rotunjită, care are o formă mai sferică, ar putea avea o probabilitate cu 47% mai mare de a dezvolta cardiomiopatie, care este o „boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze mai greu sângele către restul corpului”, potrivit Mayo Clinic.

Folosind inteligența artificială (AI) pentru a analiza peste 38.897 de RMN-uri ale unor inimi sănătoase, cercetătorii au examinat o mare bază de date biomedicale care include informații de la 500.000 de participanți din Marea Britanie.

În cadrul studiului, publicat miercuri în revista Med, cercetătorii au măsurat rotunjimea ventriculului stâng, o cameră a inimii de obicei în formă de con care pompează sângele bogat în oxigen către organism.

Descoperirea remarcabilă despre forma inimii

Apoi, cercetătorii au analizat dosarele de sănătate ale participanților pentru a afla care dintre ei aveau anumiți markeri genetici pentru afecțiuni cardiace.

Aceștia au descoperit o asociere între inima rotunjită, sau de formă mai rotundă și predispoziția pentru boli de inimă.

Cei mai mulți oameni care practică cardiologia sunt conștienți de faptul că, după ce cineva dezvoltă o boală de inimă, inima va arăta mai sferică”, a declarat Dr. Shoa Clarke, cardiolog preventiv și instructor în cadrul departamentelor de medicină și pediatrie de la Stanford School of Medicine, într-un comunicat de presă care anunță rezultatele.

Clarke a fost unul dintre cercetătorii principali ai studiului, împreună cu Dr. David Ouyang de la Institutul Smidt Heart Institute of Cedars-Sinai din Los Angeles. Autorul principal a fost Milos Vukadinovic, student la bioinginerie la UCLA.

Echipa de cercetători a fost surprinsă de legătura puternică dintre forma rotundă a inimii și riscul de cardiomiopatie viitoare, a declarat Clarke pentru Fox News Digital .

Forma mai rotundă ar putea indica stresul asupra inimii

Era posibil ca forma inimii să nu ne fi spus nimic diferit față de măsurătorile privind mărimea sau puterea inimii. Dar s-a dovedit că forma inimii oferă informații suplimentare despre risc și genetică, care nu sunt preluate de alte măsurători”, a spus el.

Acest studiu special a fost limitat la o singură cohortă din Marea Britanie. Deși a analizat un număr mare de participanți, Clarke a spus că grupului îi lipsea diversitatea.

Ne așteptăm ca rezultatele noastre să se generalizeze pe scară largă, dar va fi important să arătăm că aceste constatări se reproduc în alte populații”, a spus el.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul bărbaților și femeilor din SUA - cineva moare din cauza acestei afecțiuni la fiecare 34 de secunde, conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale