Inteligența artificială ar putea avea capacități de nivel uman în câțiva ani, spune CEO-ul DeepMind

Inteligența artificială ar putea avea capacități de nivel uman în câțiva ani, spune CEO-ul DeepMind

Debutul unor sisteme de inteligență artificială cu capacități de nivelul celor ale creierului uman s-ar putea afla câțiva ani distanță, potrivit șefului laboratorului DeepMind al Google.

Sistemele de inteligență artificială devin tot mai avansate FOTO SHUTTERSTOCK

Directorul general al Google DeepMind, Demis Hassabis, a lăudat progresele rapide în ceea ce privește dezvoltarea așa-numitei „inteligențe artificiale generale” (IAG), pe care a definit-o ca fiind un sistem avansat de inteligență artificială cu „abilități cognitive de nivel uman”.

Progresele din ultimii ani au fost destul de incredibile”, a apreciat Hassabis în timpul unei intervenții de marți la Festivalul Future of Everything organizat de Wall Street Journal.

„Nu văd niciun motiv pentru care acest progres ar încetini. Cred că s-ar putea chiar să se accelereze. Așa că eu cred că am putea fi la doar câțiva ani, poate chiar la un deceniu distanță”, a adăugat el.

Dezvoltarea sistemelor de inteligență generală artificială (AGI) face obiectul unor dezbateri aprinse și al unei competiții strânse în sectorul AI- liderii din industrie punând în balanță beneficiile sale potențiale cu avertismentele tot mai numeroase privind riscurile pe care le-ar putea prezenta pentru societate.

Google DeepMind și OpenAI, susținută de Microsoft, se numără printre firmele care și-au exprimat interesul pentru crearea de sisteme IAG.

Hassabis a estimat că cercetătorii în domeniul IA ar putea dezvolta sisteme foarte capabile, foarte generale”, cu o inteligență asemănătoare celei umane, în „următorii câțiva ani”.

„Creierul este singurul exemplu pe care îl avem de inteligență generală în univers, din câte știm noi", a spus el.

Beneficii și riscuri

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a abordat avantajele și dezavantajele unui sistem teoretic de inteligență artificială la nivel uman într-o lungă postare pe blog, în februarie.

Altman a remarcat că printre beneficiile sale potențiale se numără „[ridicarea] umanității prin creșterea abundenței, accelerarea economiei globale și contribuția la descoperirea de noi cunoștințe științifice care modifică limitele a ceea ce e posibil”.

În același timp, tehnologia ar implica un „risc serios de utilizare abuzivă, accidente severe și perturbări societale”, a avertizat Altman.

Deoarece avantajele IAG sunt atât de mari, nu credem că este posibil sau de dorit ca societatea să oprească dezvoltarea sa pentru totdeauna; în schimb, societatea și dezvoltatorii trebuie să găsească o cale de a o face în modul corect”, a spus el.

Hassabis a fost numit luna trecută director executiv al Google DeepMind, după ce compania a unit cele două inițiative principale de inteligență artificială, Deepmind și Brain.

Comentariile sale vin după ce Geoffrey Hinton , cel care a pus bazele creării unor sisteme precum Chat GPT, și-a dat zilele trecute demisia de la Google pentru a putea vorbi deschis despre preocupările sale cu privire la dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale.

Hinton, cunoscut drept „nașul inteligenței artificială”, s-a arătat îngrijorat de faptul că sistemele avansate progresează într-un ritm „înfricoșător”, și a avertizat că actorii răi le vor exploata probabil „pentru lucruri rele”.

El a adăugat că acum regretă parțial munca sa de o viață din cauza riscurilor acestui tip de tehnologie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”