Inteligenţele artificiale ''au mai puţină judecată decât şobolanii'' (expert Facebook)

Sistemele de inteligenţă artificială "au mai puţină judecată decât şobolanii", a declarat marţi, la Paris, şeful departamentului de cercetare asupra inteligenţei artificiale de la Facebook, francezul Yann LeCun, citat de AFP.

"Maşina nu are capacitatea de a învăţa noi comportamente fără a trece prin experienţa lor, spre deosebire de oameni şi animale care, datorită observaţiei, sunt capabile să prevadă anumite lucruri înainte să li se întâmple lor", a explicat el într-un briefing de presă înainte de anunţarea, miercuri, a unor investiţii ale companiei americane în Franţa.

Inteligenţa artificială, în centrul a numeroase inovaţii tehnologice în curs precum vehiculul autonom, îngrijorează şi din cauza capacităţii sale de a lua decizii în locul fiinţelor umane. Totuşi, posibilităţile sale rămân limitate în medii controlate, potrivit multor experţi.

"Învăţarea prin aplicare (o metodă de 'machine learning' utilizată în special de sistemul alpha al Deepmind deţinut de Google), funcţionează în jocurile video, nu în lumea reală", a spus la rândul său Antoine Bordes, director al centrului de cercetare de la Paris privind inteligenţa artificială al Facebook.

"Să luăm exemplul condusului autonom, nu se poate să permitem unei maşini să cadă de pe o faleză pentru ca algoritmul să înveţe şi să progreseze", a explicat el.

Yann LeCun a dat exemplul asistentului virtual evocat o perioadă de Facebook, aşa-numitul proiect "M".

"I-am întrebat pe oameni ce i-ar cere unui asistent virtual", dar nevoile lor "depăşesc ceea ce se poate face în prezent", a spus el. "Există numeroase sarcini care nu pot fi automatizate în stadiul actual al cercetării", a afirmat el.

Facebook şi-a anunţat luni intenţia de a dubla de la 30 la 60 numărul de cercetători din centrul său parizian creat în 2015. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic