Interceptările din biroul lui Burnei. Surprizele din motivarea condamnării unui medic celebru, marca Antena 3

Interceptările din biroul lui Burnei. Surprizele din motivarea condamnării unui medic celebru, marca Antena 3

Zeci de ore de interceptari ambientale realizate in biroul medicului Gheorghe Burnei (67 de ani) sunt citate ca probe esentiale in motivarea instantei prin care chirurgul a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita in forma continuata (21 acte materiale) si la plata unei amenzi de 150.000 de lei, scrie jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

Medicul trebuie sa presteze 120 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la una dintre urmatoarele doua entitati: SC Amenajare Edilitara si Salubrizare SA Sector 5 si Directia Generala de Politie Comunitara Sector 1 Bucuresti.

Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si a fost contestata de medic la Curtea de Apel Bucuresti. Trebuie spus ca Gheorghe Burnei a negat vehement orice acuzatie a procurorilor.

Banii pe masa sau in buzunarul halatului

Magistratii de la Tribunalul Bucuresti atrag atentia ca, desi in anumite cazuri sumele de bani nu au fost remise lui Burnei in mod direct, ci prin asezarea banilor/plicurilor cu bani pe biroul medicului ori introducerea acestora in buzunarul halatului purtat de medic, "instanta retine ca aceasta nu era decat o modalitate de primire a banilor pusa in practica de catre inculpat."

"Asadar, desi inculpatul nu le-a solicitat martorilor in mod expres vreo suma de bani, prin maniera de gestionare a relatiei cu beneficiarii actului medical (nerespingerea ofertelor de sume de bani), le-a creat convingerea ca acesta este modul de lucru in cadrul sectiei pe care o coordona," explica Tribunalul Bucuresti.

Altfel spus, Burnei ar fi fost cel care "a conceput" si "a perpetuat" aceasta practica in randul pacientilor, cu scopul de a obtine avantaje materiale necuvenite de pe urma prestarii serviciilor medicale.

La perchezitiile din biroul lui Burnei, procurorii au ridicat sumele totale de 3.299 de lei, 5.015 euro si 750 de dolari, defalcate in sume mai mici, cum ar fi 750 de dolari, 300 de lei, 150 de euro, 2.000 de lei, 600 de lei, 1.000 de lei, 1.000 de euro etc.

"Sume de bani care s-ar fi justificat a fi pastrate, mai degraba, intr-o bacanie, decat in biroul unei medic amenajat in cadrul unei unitati medicale din sistemul public de sanatate," motiveaza judecatorii.

Cum se dadeau banii

Sa luam cazul unei femei care pe 1 noiembrie 2016 i-a dat medicului Burnei suma de 100 de lei pentru ca l-a consultat pe fiul sau minor, care suferise in septembrie 2016 o fractura de antebrat. In timpul anchetei, femeia a declarat ca si in septembrie 2016 i-ar fi dat lui Burnei un plic cu 500 de lei, intrucat auzise prin spital ca asa se procedeaza si ca se dau diferite sume de bani acestui doctor, in functie de actul medical pe care il efectueaza (interventie chirurgicala, consultatie etc).

Dar sa revenim la data de 1 noiembrie 2016, cand baiatul este consultat de Burnei. La finalul analizei medicale, femeia i-a lasat medicului pe birou suma de 100 de lei. In birou mai era o asistenta medicala, potrivit inregistrarilor ambientale, citate in sentinta.

La momentul 06:25 al inregistrarii, in biroul lui Burnei, doctorul se uita peste o radiografie si incepe sa examineze copilul.

Burnei se adreseaza asistentei: Vino incoace!
Asistenta: Da!
Mama copilului: ...neinteligibil... pe 20 septembrie este operat.
Burnei: Da' ce-a fost? ...neinteligibil... artroza acolo? Sau ce?
Mama copilului: A fost o ...neinteligibil... artroza. Da.
Burnei, consulta pacientul: Ia...ia... Asa... Ma, sa faci tratament recuperator!
Mama copilului: Da.
Burnei: De-aicea sa faca... Bine. Asta-i tot! Mergeti!

La momentul 06:54 al inregistrarii, se observa cum mama copilului pune pe biroul doctorului un plic.

Burnei: Du-te, du-te, du-te!

La momentul 07:00 al inregistrarii, mama copilului paraseste cabinetul medical, iar medicul ia de pe birou plicul si se indreapta spre asistenta.

Burnei: Ia de-aicea, sa iei de mancare ceva, cand o fi!
Asistenta: Da!

A venit din provincie la specialist

Pe 11 noiembrie 2016, un barbat vine la consult impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai, o fata de cinci ani si un baiat de trei ani, care aveau probleme locomotorii congenitale.

Potrivit inregistrarilor, dupa terminarea consultatiilor, Burnei a iesit din cabinet si i-a intrebat de ce mai stau si nu pleaca acasa, moment in care barbatul l-a rugat sa ii primeasca. Medicul le-a spus sa il astepte sa iasa din operatie si dupa aproximativ o ora jumatate, doua, s-a intors la cabinet. In timp ce au intrat in cabinetul medicului, acesta a inceput sa ii certe facand referire la faptul ca este obosit, adaugand ca nu conteaza locatia de unde vin, manifestandu-se ca este ocupat.

Totodata, in timpul acestor manifestari, i-a primit in cabinet incepand sa ii consulte pe cei doi copii, dar in acelasi timp se manifesta verbal urat si facea trimitere la un cabinet particular unde, de asemenea, face consultatii in regim privat si la alt pret.

Dupa consultatie, Burnei le-a recomandat ca cei mici, consultati de el, sa faca sport, ca ar avea afectiuni la femur si astfel ar evita o interventie chirurgicala, urmand a reveni la consult dupa patru ani, sens in care le-a prescris, sub semnatura, si doua retete.

In timp ce astepta pe holul spitalului, barbatul a inteles de la celelalte persoane ca pentru consult va trebui sa ofere medicului o suma de bani. Prin urmare, el a considerat ca trebuie sa-i dea 400 de lei, fiind motivat de faptul ca l-a primit la consult si a dat un diagnostic celor doi copii.

Astfel, barbatul a lasat patru bancnote de o suta de lei pe coltul biroului lui Burnei, care, atunci cand a vazut gestul sau, a refuzat, spunandu-i ca vrea sa-i faca rau, dar acesta a insistat si a plecat din cabinet, lasand banii pe birou.

Iata intreaga inregistrare:

Burnei: Asa vreti voi sa fortati nota... ca sa intram intr-un scandal. Si pe urma voi sa ma reclamati pe mine si eu sa va reclam pe voi. Ca vreti voi neaparat! Nu sunt eu vinovat ca tara asta nu are si alti medici prin alta parte.
Mama copiilor: Sunteti cel mai bun.
Burnei: Si ce sa fac eu daca sunt cel mai bun? Sa ma sugrum!
Mama copiilor: Nu.
Burnei: Ca sa nu mai aveti niciunul mai bun.
Mama copiilor: Nu, nu.
Burnei: Da' cum? Sa, sa fiu sluga voastra!
Mama copiilor: Nu este adevarat.
Burnei: Da' cum?
Mama copiilor: Pentru ca...
Tatal copiilor: Domnu' doctor! ... neinteligibil...
Burnei: Nu, draga! Asta... cel mai bun... si sa stea la dispozitia ta! Cand vrei tu la usa... pac! Cand vrei la usa... pac! Asa... si ce-nseamna asta? Tu stii ce presiune am eu acuma? M-asteapta jos, m-asteapta sus... m-asteapta peste tot... in sala de operatie! Multe! Nu stii! Ce crezi!
Mama copiilor: ...neinteligibil... repede.
Tatal copiilor: ...neinteligibil...
Burnei: Ce lucreaza?
Mama copiilor: Sunt...
Burnei: Ce esti? Zi! Ce lucreaza, ma, spune tu!
Tatal copiilor: Nu mai lucreaza nicaieri.
Burnei: Sigur! Cand ai timp liber asa... pfu... asa... bun. Mai! Unde e asistenta sefa? Sa vina... sa vina... ma scoate asa din... da. Care-i problema? Zi!
Mama copiilor: Deci fata are ...neinteligibil... lateral... avem si o...
Burnei: Ce o supara pe ea in afara de coapsa ...[neinteligibil]...
Mama copiilor: ... merge... merge asa. Merge... cade...
Burnei: Desfa-o! De la brau. Dar mai repede.
Mama copiilor: Imediat.
Tatal copiilor: Hai mai repede.

Burnei: Deschid usa, mai stau putin, vine altu' la usa... ca vine de la Satu Mare. Vine altu' la usa, da telefon ca... el e roman din Spania si din Italia! Trebuie sa va programati ca am si consultatii particulare, trebuia s-asteptati la rand ca nu este nicio urgenta. Si era perfect. Haide, vino incoace.
Tatal copiilor: Mergi spre domn' doctor.
Mama copiilor: Acum...
Burnei: De cand e asa?
Tatal copiilor:... se cocoseaza.
Burnei: De cand e asa?
Mama copiilor: Pai de cand a inceput sa mearga, noi am tot mers cu ea la medici si ne-a zis sa asteptam.
Burnei: Ia, ia! Ce medic?
Mama copiilor: Aaa... la doctorul P., la doctorul D.

Burnei: Pai de unde sunteti?
Mama copiilor: Din Medgidia. Mami, mergi cum mergi tu dupa...
Burnei: Si acolo... si acolo. (ii indica copilului unde sa mearga)
Mama copiilor: ... Se forteaza... se forteaza sa mearga drept.
Burnei: Stai culcata acolo. Stai culcata.

La momentul 23:24 al inregistrarii video, tatal copiilor scoate din buzunarul drept al pantalonului mai multe bancnote pe care le imparte in doua si le introduce inapoi, o parte in buzunarul drept al pantalonului si cealalta parte in buzunarul stang al pantalonului.

La momentul 23:34 al inregistrarii video, Burnei examineaza copilul.


Burnei: Stai, stai cu tata aicea. Intinde-mi asta. Da! Da!
Mama copiilor: Daca v-arat radiografia ei de bazin v-ajuta?
Burnei: Da. Da sa vedem.

...
La momentul 23:47 al inregistrarii video, o asistenta ii spune tatalui copiilor sa ridice copilul de pe patul unde a fost examinat.

Asistenta: Ridicati-o putin.
Tatal copiilor: Ia stai putin.
Asistenta: ...neinteligibil...
Burnei: Aaa... scrie asa. Distorsiune la ambele... ambele femururi. Inca o data pe jos, vino pana la mine si...
Tatal copiilor: Hai. Dar mergi normal, tati, nu te mai forta. ...[neinteligibil]...
Burnei: ...neinteligibil... (zgomot de fond) femur stanga. Gata. Du-te la tata. Dezbraca-l si pe el intre timp. (se refera la celalalt copil) Da. Ce trebuie sa faca el! Atentie, urechi! Scrie te rog pe hartie.

...
La momentul 26:51 al inregistrarii video, Burnei examineaza copilul.
...
La momentul 27:53 al inregistrarii video, tatal copiilor ii pune pe birou o suma de bani. Asistenta paraseste incaperea.
La momentul 27:54 al inregistrarii video, Burnei ridica de pe birou suma de bani primita si o inapoiaza tatalui copiilor.
...


Burnei: Nu te mai... n-am facut asta...
Tatal copiilor: Nu, nu. ...neinteligibil...
Burnei: ... dragul meu drag, eu n-am facut asta pentru bani, domnule, ca nu am nevoie de bani, ca nu vreau sa...
Mama copiilor: Hai!
Burnei: ... sa... sa mor ca bou'... Domne... te rog foarte mult!
Tatal copiilor: ...neinteligibil... (zgomot de fond) nimic.
Burnei: Da' gata, gata!
Tatal copiilor: De 6 luni...
Burnei: Gata!
Tatal copiilor: ... ma chinui s-ajung la dumneavoastra si nu pot sa plec.
Burnei: Domnule, nu sunt eu vinovat ca nu poti s-ajungi...
Mama copiilor: Iertati-ne, iertati-ne.
Tatal copiilor: Haideti ca si altii fac.
Burnei: ... altii care ajung ma reclama, altii care...
Tatal copiilor: ...neinteligibil...
Burnei: ... fel si fel de lume, domne! Oamenii astia e... e o disperare.
Tatal copiilor: Am teologia facuta, va rog eu frumos.

La momentul 28:20 al inregistrarii video se vede cum tatal copiilor ii pune suma de bani inapoi pe birou.

Burnei: Te rog eu...
Mama copiilor: Multumim din suflet!
Tatal copiilor: Multumesc mult, domn doctor!
Burnei: Bine.
Tatal copiilor: Deci... imi cer scuze pentru deranj. Da?
Burnei: Sanatate! Veniti atunci cand v-am spus eu. Da, da.
Mama copiilor: Va multumesc frumos!
Tatal copiilor: Va multumesc!
Burnei: Cu placere!

Plicul cu 1.000 de lei

Un alt caz e de pe 18 noiembrie 2016: Mama unui baiat care avea o afectiune la sold si nu putea plati pretul operatiei la o clinica privata i-a bagat in buzunarul halatului lui Burnei un plic cu 1.000 de lei, drept multumire intrucat copilul ei se simtea bine si operatia a decurs la fel de bine.

Burnei: Haideti. Veniti incoace.
Mama baiatului: Bine ca ...
Burnei: Da.
Mama baiatului: N-am inteles ca ati fost de garda. Ati fost de garda aseara?
Burnei: Nu, nu.
Mama baiatului: N-ati fost, nu?
Burnei: Avem, avem timp sa stam de vorba.
Mama baiatului: Si spuneti-mi despre baiat.

La momentul 27:15, mama baiatului se apropie de birou si-i pune pe acesta un plic alb.

Burnei: Mai, i-am facut o operatie ... iii ... importanta, lunga. Sa speram ca o sa fie bine. Este tot ce am putut sa-i fac eu si a iesit foarte, foarte bine.
Mama baiatului: Da' el se mai vad picioarele?
Burnei: Poftim?
Mama baiatului: Se vede intre picioare ca e taiat?
Burnei: Nu. Cine l-a operat intre picioare?
Mama baiatului: A, aicea? Aia de la ...
Burnei: Cine? A! Aia de acolo. Da. Rezultatul e excelent.
Mama baiatului: Da?
Burnei: Acuma sa vedem mai departe, sa speram ca nu se infecteaza, ca nu are probleme, da?
Mama baiatului: Da, domn' profesor. O luna jumatate, nu?
Burnei: Da. Cam asa. O luna jumatate. Va spun eu, va spun eu acolo.
Mama baiatului: A! Si vorbim, da?
Burnei: Sigur.
Mama baiatului: Bine. Va multumesc, domn profesor.

La minutul 10.05 medicul Burnei ia de pe birou plicul de culoare alba dupa care paraseste cabinetul.

Cum se faceau donatiile

Pe 22 noiembrie 2016, Burnei discuta cu o femeie despre realizarea unor donatii de 500 de euro in schimbul unei operatii facute fiului sau. La discutii mai participa si alte persoane.

Burnei: Da. Si cum facem noi...? Cand ai vrea sa rezolvam cazul?
Mama copilului: Daca se poate si n-ar fi nicio piedica, domnule profesor, saptamana asta daca se poate.
Burnei: Saptamana asta! Pai saptamana asta stii cum se poate? Se poate asa, ca noi suntem aici toti trei colaboratorii, operatorii, cum vrei sa-i numesti, cei care facem operatia. Si am putea asa, vorbim cu doamna doctor sa-ti rezerve o rezerva. Dumneavoastra, daca vreti, faceti o donatie scrisa pentru spital si ramaneti la pret jumatate.
Interlocutor: Pentru sectie, nu spital.
Burnei: Pentru sectie, da. Sunteti de acord?
Mama copilului: Da, sigur ca da, nicio problema. Tot ce ma intereseaza e sa se poata face operatia.
Interlocutor: Se poate face.
Burnei: Cand vreti sa facem? Ce e astazi? Astazi e marti, miercuri, joi sau vineri.
Mama copilului: Joi.
...

Mama copilului: Si atunci sa fac donatie aici? Pot sa fac donatie aici?
Burnei: Da. Si noua pe o hartie faceti donatie si donati numai suma care... Cat e acolo, ma?
Interlocutor: Sa ma uit sa...950 cu 400, 1.350...
Burnei: (se adreseaza unei alte persoane) Sa-i gasesti o rezerva joi dimineata. Joi dimineata o sa vina doamna.
...

Burnei: Nu, e mai bine asa, daca le-ati facut acolo, le luati de acolo si ma rog...(se adreseaza unei alte persoane) Bine, ramane asa, vine joi, la 07.00. Bine, multumesc foarte mult... Si atunci dumneavoastra scrieti pe o bucata de hartie, o sa scrieti aici cand o sa fim noi. Nu stiu, cat e aia?
Interlocutor: 1.350.
Mama copilului: Nu e problema.
Burnei: Bine. Mergeti si va asteptam joi dimineata la ora 07:00.
Mama copilului: Bine, multumesc mult.
...

Burnei: ...Si astea le folosim pentru congresul de la Barcelona.
Interlocutor: Da.
Burnei: Scrie pe o bucata de hartie. Si-ti dictez eu.
...

Burnei: ... Subsemnata... Cum o cheama pe ea... Donez Clinicii de Ortopedie Pediatrica... Suma de 1.350 euro, pentru a fi utilizata in folosul activitatilor desfasurate de medicii acestei sectii...
Interocutor: Activitati didactice, ca asa poti sa zici ca...
Burnei: Stai putin...Pentru activitati desfasurate... Doua puncte... Congrese, publicatii, carti, reviste etc....Numele ei acolo si numele meu dedesupt. Ea scrie, tu ii dictezi si ea scrie cu mana ei. Da? Si acolo data si jos numele ei citet
...

Burnei: Ii dictezi si ea semneaza hartia asta. Tu iei banii si pe urma primul lucru sa luam bilete pentru... 3 bilete pentru...
Interocutor: Barcelona.
Burnei: Pentru Barcelona. Bine, s-a facut. Si joi dimineata vedem, ori incepem cu ea.

"Numaratul banilor"

La data de 24 noiembrie 2016 intre Burnei si alte persoane se poarta urmatoarea conversatie in biroul medicului:

Burnei: Aaa... ai semnat hartia?
Interlocutor: Am semnat-o...
Mama copilului: ...neinteligibil... (se suprapun conversatiile)
Interlocutor: ... dar trebuia sa scriu CNP-ul si sa...
Burnei: Bine. Scrie CNP-ul acolo... si lasa-i la ...[neinteligibil]... doctor.

La minutul 14:53 al inregistrarii video, mama copilului scoate din geanta mai multe bancnote pe care le asaza pe masuta din fata biroului.
........


Burnei: Eu am semnat hartia aia, ma?
Interlocutor: Da, da.

..........
La momentul 15:50 al inregistrarii video, mama copilului ii asaza hartia completata pe bancnotele aflate pe masuta din fata biroului.
..........
La momentul 16:18 al inregistrarii video, interlocutorul strange de pe masuta din fata biroului hartiile unde sunt bancnotele intre ele.
............
La momentul 16:34 al inregistrarii video, interlocutorul introduce hartiile cu tot cu bancnote intr-o folie de plastic.
...............
La momentul 17:10 al inregistrarii video, Burnei ia suma de bani de pe birou si incepe sa-i numere.
............
La momentul 17:16 al inregistrarii video, Burnei ii inmaneaza interlocutorului bancnotele primite de la mama copilului.


Burnei: 2.350?
Interlocutor: Ihi.
Burnei: Si cu 500?
Alt interlocutor: Erau cu totu'.
Interlocutor: Cu totu'. 2350, cu totu'.
Burnei: Si cu astia 500?
Interlocutor: Pai ai zic ca e 100... ca e 1.000!
Burnei: 500 e. Si cat a dat?
Interlocutor: Deci asta-nseamna...
...

Alt interlocutor: O mie...
Interlocutor: 1.815.
Alt interlocutor: ... cincisprezece.
Burnei: Bine. Aaa... eu zic ca cel mai bine sa-i rez... cine are cel mai mult timp? Sa-i luati bilete saptamana asta pentru...
Alt interlocutor: Pai e prea devreme tata... e cu 7 luni inainte!


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...