Interesant!/Serviciile secrete americane, iritate de relația „specială” dintre Birchall și ambasadorul SUA la Bruxelles/Ăla, acuzat de agresiuni sexuale...

Interesant!/Serviciile secrete americane, iritate de relația „specială” dintre Birchall și ambasadorul SUA la Bruxelles/Ăla, acuzat de agresiuni sexuale...

Interesant!/Serviciile secrete americane, iritate de relația „specială” dintre Birchall și ambasadorul SUA la Bruxelles/Ăla, acuzat de agresiuni sexuale...

Legăturile lui Gordon Sondland, ambasadorul SUA pe lângă UE, cu Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, și încercările acestuia de a-i aranja o întâlnire la Casa Albă au provocat îngrijorare în rândul Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC), scrie publicația The Daily Beast, citând surse din administrația Trump.

  • Gordon Sondland este unul dintre personajele importante din scandalul UkraineGate. O fostă consilieră de la Casa Albă pe probleme de politică externă a declarat în cadrul procedurii de impeachment că invitațiile făcute de Gordon la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau comunicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, potrivit The New York Times. Fosta directoare pentru afaceri europene și legate de Rusia la Casa Albă a mai spus că a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

The Daily Beast arată că oficialul român invitat de Sondland la Casa Albă este Ana Birchall, fost vicepremier și ministru al Justiției în guvernul Dăncilă.

Oficialii din Consiliul Național de Securitate al SUA sunt îngrijorați din cauza faptului că Sodland a avut întâlniri cu oficialii români fără a conculta NSC. ”Relația sa tot mai apropiată cu unul dintre acești oficiali, fostul ministru Ana Birchall, a generat preocupări semnificative în NSC”, scrie The Daily Beast, citând surse din instituție.

Mai mult, ambasadorul american ar fi încercat să îi aranjeze lui Birchall o întâlnire și o oportunitate foto cu John Bolton, când acesta ocupa postul de Consilier pentru securitate națională al președintelui Donald Trump. Birchall a apărut la Casa Albă pentru acea întâlnire fără a exista însă o întâlnire fixată, potrivit The Daily Beast, care citează trei surse familiare cu evenimentul.

Îngrijorările membrilor NSC sunt cauzate atât de comportamentul ambasadorului Sondland, cât și de trecutul lui Birchall, descrisă de aceștia pentru Daily Beast drept un suporter al politicilor anti-justiție ale lui Liviu Dragnea, liderul condamnat pentru corupție al PSD. The Daily Beast notează că oficialii americani au observat schimbarea radicală de agendă a lui Birchall după ce a devenit ministru al Justiției, când a început să se opună agendei anti-justiție a lui Dragnea și a PSD.

Ana Birchall a respins categoric pentru The Daily Beast acuzațiile că ar fi mers la Casa Albă fără o programare. ”Alegația este falsă. Feedback-ul pe care l-am primit mereu a fost că sunt un partener de încredere, respectat și credibil”, a declarat ea.

The Daily Beast notează că Gordon Sondland a laăudat-o în repetate rânduri pe Ana Birchall și a găzduit-o în mai multe întâlniri cu înalți oficiali americani atât în Europa, cât și în Ucraina. Birchall a participat la ceremonia de 4 Iulie din Bruxelles organizată de Sondland, la o cină din aprilie la care au luat parte secretarul Comerțului, Wilbur Ross, și secretarul Energiei, Rick Perry. De asemenea, Birchall a apărut alături de Sondland la ceremonia de inaugurare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky. SURSA: G4Media.ro.

Gordon Sondland, un martor-cheie în ancheta destituirii lui Trump, acuzat de către trei femei de agresiuni sexuale

Trei femei îl acuză pe ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland de comportament sexual nepotrivit, într-un articol publicat la o săptămână de la audierea în Congres a acestui martor-cheie în ancheta destituirii lui Donald Trump, transmite News.ro.

„Aceste acuzaţii false cu privire la atingeri şi sărutări constrânse sunt fabricate şi coordonate din motive politice”, a reacţionat diplomatul, citat în această anchetă publicată miercuri în mod simultan de site-ul Propublica şi revista regională Portland Monthly.

Cele trei femei, citate în articol, afirmă că au fost supuse unor represalii după ce l-au respins pe acest om de afaceri bogat, numit ambasador la UE după ce a donat un milion de dolari la ceremonia de învestire a lui Trump. Ele dau asigurări că el a încercat să le sărute cu forţa şi că le-a atins, într-un cadru profesional, în perioada 2003-2008.

Declaraţiile lor se înscriu în mişcarea #MeToo de denunţare a abuzurilor sexuale comise de bărbaţi puternici şi intervin în contextul în care Gordon Sondland a fost proiectat în prim-planul scenei politice de scandalul ucrainean.

Aleşii democraţi din Congres au iniţiat o procedură în vederea destituirii preşedintelui Donald Trump din funcţie, pe care-l acuză că a cerut Guvernului ucrainean să ancheteze cu privire la Joe Biden, unul dintre potenţialii săi rivali în alegerile din 2020.

Or Gordon Sondland a jucat un rol de prim-plan în presiunile exercitate asupra Ucrainei şi a acceptat să vorbească în audieri publice în Congres, săptămâna trecută.

Diplomatul, care discuta frecevent cu preşdinele republican, a explicat că le-a spus ucrainenilor că trebuie să anunţe o anchetă cu privire la Joe Biden, pentru a încasa un ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari, blocat de Casa Albă.

După ce a depus mărturie, Trump a declarat că nu-l cunoaşte bine pe Sondland.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

4 Așa o fi?

5 Băăă...