Invazia rusă în Ucraina, în a 85-a zi: Căderea Azovstal permite Moscovei o redistribuire de forţe

Invazia rusă în Ucraina, în a 85-a zi: Căderea Azovstal permite Moscovei o redistribuire de forţe

Invazia rusă în Ucraina a intrat joi în cea de-a 85-a zi, iar odată cu căderea combinatului siderurgic Azovstal, Rusia a capturat întreaga linie care leagă peninsula Crimeea anexată de regiunile separatiste din Donbas şi a început să-şi redistribuie o parte din trupe pe alte fronturi, notează EFE.

Cât priveşte ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk, Statul Major al Forţelor armate ucrainene asigură joi că armata rusă nu şi-a atins obiectivele militare în ultimele ore, mai ales în estul ţării, în regiunea Doneţk, unde şi-a concentrat acum ofensiva.

"Forţele de ocupaţie ruse au întreprins operaţiuni ofensive şi de asalt pe patru fronturi din est şi nu au avut succes", asigură Statul Major ucrainean într-un raport zilnic cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front, dat publicităţii pe pagina sa de Facebook şi citat de media locale.

În unele locuri, forţele ucrainene au trecut la acţiuni de contraofensivă în Donbas, unde situaţia începe să se schimbe treptat în favoarea părţii ucrainene, a declarat miercuri seara Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev în direct la "Feighin.Live". Rezervele ocupanţilor pare se că s-au epuizat semnificativ, a apreciat acelaşi consilier ucrainean, citat de portalul Obozrevatel.

"Se duce o luptă înverşunată pentru zone, drumuri, linii de comunicaţii. Dar trebuie să se înţeleagă însuşi faptul că desfăşurăm deja acţiuni contraofensive", a subliniat Arestovici.

Situaţia a început să se schimbe şi în direcţiile dificile Severodoneţk şi Popasna, spune el, adăugând că, înainte, "noi nici nu visam la vreo acţiune contraofensivă". "Tot ce visam era cum să nu cădem sub tirurile aviaţiei şi artileriei" ruse, menţionează responsabilul ucrainean, indicând că până nu demult raportul de forţe era din unu la cinci în favoarea trupelor ruse.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat anterior că Ucraina nu va ceda Crimeea şi Donbasul de dragul unei încetări a focului, subliniind că aceste teritorii nu pot fi "monedă de schimb" în negocierile cu Federaţia Rusă, notează Obozrevatel.

Rusia a suferit o serie de înfrângeri în regiunea Harkov, ceea ce îi face dificila avansarea pe scară largă în Donbas. Pentru a obţine măcar o "victorie", invadatorii vor să se concentreze pe cucerirea regiunii Lugansk, notează joi portalul ucrainean RBC.ua.

Rusia şi-a redus geografia atacurilor în Ucraina, nereuşind să ducă un război simultan pe mai multe fronturi. O parte din trupele care au supravieţuit în nord au fost relocate în regiunile de est din Ucraina, în speranţa de a înregistra progrese.

Dar planul agresorului de a încercui trupele ucrainene în zona Donbas pare să eşueze, în urma contraatacurilor trupelor ucrainene în regiunea Harkov. Trupele inamice au fost oprite lângă Izium, de unde plănuiau să-şi continue ofensiva spre sud - spre Slaviansk şi Kramatorsk. Acest fapt a determinat comandamentul rus să-şi reconsidere din nou planurile, concentrându-se pe capturarea regiunii Lugansk, notează RBC.ua, citând experţi militari ucraineni.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro