Iohannis a participat la Summitul UE - Balcanii de Vest. Migrația, printre subiectele discutate de liderii europeni

Iohannis a participat la Summitul UE - Balcanii de Vest. Migrația, printre subiectele discutate de liderii europeni

Președintele României a participat astăzi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, eveniment desfășurat la Tirana, în Republica Albania. Printre subiecte s-a aflat și impactul războiului rus împotriva Ucrainei.

Klaus Iohannis a participat la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest FOTO: Presidency

Liderii europeni reuniți la Tirana au discutat despre impactul războiului din Ucraina, domeniul energetic, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, implementarea Planului Economic și de Investiții, întărirea securității și rezilienței, combaterea amenințărilor hibride, gestionarea migrației, combaterea terorismului și promovarea cooperării regionale.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a subliniat că izbucnirea războiului are consecințe grave la nivel global, în special în domeniul energetic și economic.

„În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei are consecințe grave la nivel global, mai ales în domeniul energetic și economic, având un impact perturbator și asupra Balcanilor de Vest. În acest context, Președintele României s-a pronunțat pentru unitatea și solidaritatea lumii democratice, transmițând un mesaj de responsabilitate comună în jurul valorilor fundamentale. Președintele României a salutat noua dinamică a angajamentului european față de Balcanii de Vest, prin organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale cu Albania și Republica Macedonia de Nord, precum și lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu cele două state. Președintele Klaus Iohannis a susținut, totodată, acordarea statutului de țară candidată pentru Bosnia și Herțegovina”, indică sursa citată.

Klaus Iohannis a făcut referire și la decizia de acordare a statului de candidat la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republică Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, menționând că reprezintă „pași concreți pentru extinderea spațiului european de stabilitate, prosperitate și valori comune”.

„În ceea ce privește cooperarea sectorială, Președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor viitoare ale Uniunii Europene în diverse domenii de interes comun. În vederea gestionării crizei energetice prin diversificare, conectivitate și dezvoltarea de surse regenerabile, Președintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest”, se arată în comunicat.

Klaus Iohannis a accentuat importanța identificării unor soluții rapide pentru abordarea responsabilă a migrației.

„Președintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acțiune concret pentru a combate migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, deși România nu se află pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest și nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, țara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens. Totodată, Președintele României a reiterat necesitatea unor eforturi susținute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migrației ilegale și a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize”, indică sursa citată.

La finalul reuniunii liderii europeni și cei din Balcanii de Vest au adoptat Declarația de la Tirana, prin care se include contribuția României în ceea ce privește „importanța ancorării ferme și ireversibile a regiunii Balcanilor de Vest pe calea europeană”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro