Iohannis: România va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste și să promoveze toleranța și democrația

Iohannis: România va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste și să promoveze toleranța și democrația

România va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste și să promoveze toleranța și democrația, a declarat președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia reuniunii plenare a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

 "Vreau să vă asigur că, deși România va preda mandatul IHRA în luna martie a anului viitor, președinția României a Alianței a reprezentat doar o etapă, una în care am acționat cu succes, din drumul nostru pentru consolidarea educației și cercetării despre Holocaust, precum și pentru combaterea oricăror forme de discriminare. Statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste și să promoveze toleranța și democrația prin toate mijloacele aflate la dispoziție", arată șeful statului, în mesajul prezentat miercuri de consilierul prezidențial Andrei Muraru.

Potrivit lui Iohannis, în cele opt luni de la preluarea mandatului conducerii IHRA, România a demonstrat că este consecventă principiilor pe care le promovează: toleranța și mobilizarea împotriva extremismului de orice fel, în acord cu valorile democratice care ghidează statul român.

Șeful statului a precizat că angajamentele României, la preluarea președinției IHRA, s-au axat pe trei coordonate principale — consolidarea educației despre Holocaust în statele membre ale Alianței și nu numai, a cercetării academice în domeniu, precum și promovarea memoriei Holocaustului în media și social media, în sprijinul înțelegerii și toleranței reciproce, punctând că scopurile țării noastre nu ar fi devenit tangibile și apreciate de parteneri fără o comunicare susținută între instituțiile statului.

"Mandatul României la IHRA s-a tradus, totodată, prin imprimarea unei direcții noi în privința generalizării cunoașterii fenomenului Holocaustului: s-au introdus cursuri pentru funcționari, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei și discriminării. O altă realizare importantă este decizia înființării, la București, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor și Holocaustului. Un astfel de muzeu va readuce în actualitate o idee în care cred cu tărie: oamenii pot înfrunta viitorul numai cu trecutul lor", susține președintele Iohannis, care amintește cuvintele lui Elie Wiesel — "Să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău — sunt unele din cele mai mari păcate".

El amintește că una dintre realizările importante ale președinției românești a Alianței a fost adoptarea, la prima reuniune de la București, a unei definiții de lucru coerente a antisemitismului.

"Trebuie să ne asumăm trecutul și să evităm capcana unei memorii selective", spune președintele Iohannis.

Cea de-a doua reuniune plenară a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizație a cărei conducere este asigurată de România în anul 2016, are loc, la Iași, în perioada 7 — 10 noiembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

4 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”