Ion Ştefan: Resping ferm acuzaţia adusă de fostul ministru al Dezvoltării privind controalele pe PNDL I şi PNDL II

Ion Ştefan: Resping ferm acuzaţia adusă de fostul ministru al Dezvoltării privind controalele pe PNDL I şi PNDL II

Ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, respinge cu "fermitate" acuzaţia lansată la adresa sa de fostul deţinător al portofoliului, Daniel Suciu, potrivit căreia controalele efectuate de la nivelul ministerului pe PNDL I şi II au avut "tentă politică" şi afirmă că rezultatele controalelor "au ajuns pe masa organelor de anchetă".

"Resping cu fermitate acuzaţia adusă de domnul fost ministru al Dezvoltării (Daniel Suciu - n.r.) cum că aceste controale au avut tentă politică. Ştim bine cu toţii că în vremea guvernării PSD practica a fost cu totul alta. Acum, în ceea ce mă priveşte, nu este cazul. Rezultatele controalelor şi neregulile constatate au ajuns pe masa organelor de anchetă, fie trimise de noi, fie prin autosesizarea instituţiilor abilitate. Spre deosebire de domnul fost ministru, dar şi spre deosebire de predecesorii lui din acelaşi partid, eu am făcut ce Curtea de Conturi a României a constatat că ei trebuiau să facă şi n-au făcut. Adică, să plătesc doar după ce s-a verificat lucrarea", afirmă Ion Ştefan, miercuri, într-un drept la replică.

El adaugă că este singurul ministru care şi-a asumat şi a semnat raportul Corpului de Control, care a scris "negru pe alb" neregulile în derularea proiectelor pe PNDL I şi PNDL II.

Ion Ştefan a făcut şi o serie de precizări legate de acuzaţiile lansate de fostul ministru Daniel Suciu.

"De la preluarea mandatului de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, din luna noiembrie 2019 şi până în prezent, pe PNDL I au fost decontate lucrări într-un total de 306.793.281,68 lei, către 446 de unităţi administrativ-teritoriale, pentru un număr de solicitări venite la MLPDA de 758. De asemenea, pe PNDL II au fost decontate lucrări în valoare de 2.489.553.894,64 lei pentru 1.728 de unităţi administrativ-teritoriale şi un total număr de solicitări de 3.656. Cumulat, pe PNDL I şi PNDL II s-au făcut plăţi de 2.796.347.176,32 lei către 2.174 de unităţi administrativ-teritoriale, pentru 4.414 solicitări", arată Ion Ştefan.

El adaugă că în aceeaşi perioadă au fost reţinute la plată solicitări la care au fost găsite neconformităţi.

"Pe PNDL I s-a înregistrat un total plăţi reţinute de 92.498.145,79 lei, pe 122 de solicitări venite de la 89 de UAT-uri. Pe PNDL II, au fost reţinute la plată 627 solicitări, în valoare de 435.747.264,16 lei, venite de la 428 UAT-uri. Per total, este vorba despre 749 de solicitări reţinute pentru plăţi totale de 528.245.409,95 lei. Aceste informaţii sunt postate, în mod transparent, pe site-ul MLPDA, la secţiunea Plăţi şi PNDL. Domnul fost ministru le poate studia acolo. Precizez faptul că toate plăţile au fost făcute pe baza rapoartelor Inspectoratului de Stat în Construcţii şi/sau corp control la dispoziţia ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. Dacă domnul fost ministru are informaţii concrete referitoare la avizarea la plată a facturilor neconforme, să ni le sesizeze şi vom face verificările necesare. Dacă se constată nereguli, şi funcţionarii vor fi traşi la răspundere", susţine Ion Ştefan.

El spune că "rolul controalelor dispuse în teritoriu a fost acela de a scoate la iveală neregulile din proiectele PNDL şi de a stopa bătaia de joc pe bani publici".

"De asemenea, aceste controale au fost derulate şi în urma sesizărilor trimise de cetăţeni din diferite colţuri ale ţării şi de mass-media, care au semnalat, pe reţelele de socializare sau prin adrese la minister, modul în care s-au implementat proiectele. De cele mai multe ori, aceste sesizări au fost confirmate de ISC şi/sau corpul de control", afirmă Ştefan.

El răspunde şi acuzelor privitoare la organigrama ministerului, precizând că noua organigramă este publică, fiind postată pe site-ul ministerului.

"După ce vom adopta HG privind reorganizarea, vom reduce, aşa cum ne-am angajat, şi numărul personalului de conducere, dar şi numărul personalului de execuţie. Cu privire la linia politică, aşa cum se poate constata tot transparent de pe site-ul ministerului, la secţiunea Conducere, MLPDA are doar 6 secretari de stat şi un subsecretar de stat, potrivit numărului şi complexităţii domeniilor gestionate şi nu un număr menit a răspunde sinecurilor şi intereselor de partid, cum era în mandatul acestui fost ministru", mai spune Ştefan.

Deputatul PSD Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării, a declarat, miercuri, că există informaţii "certe" potrivit cărora ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a avizat la plată facturi "neconforme" care ar fi fost trimise de primării conduse de PNL .

El a afirmat, totodată, că, în urma "neregulilor" găsite la primării, Corpul de control al MLPDA nu a trimis trimis nicio sesizare către DNA şi Parchetul General. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?