Irakul continuă să plătească reparaţii de război Kuweitului şi îi virează 490 milioane de dolari

Irakul continuă să plătească reparaţii de război Kuweitului şi îi virează 490 milioane de dolari

După mai mult de 30 de ani de la invazia irakiană, Kuweitul continuă să primească reparaţii de război din partea Bagdadului, care i-a virat recent 490 de milioane de dolari (422 de milioane de euro), a anunţat ambasada irakiană din această mică ţară din Golf, informează marţi AFP.

"Irakul a virat pe 26 octombrie 490 de milioane de dolari Kuweitului şi va lucra la viramentele de reparaţii de război pentru anul 2022, adică 629 de milioane de dolari (543 de milioane de euro)", a afirmat luni ambasada într-un comunicat.

Pe 2 august 1990, armata irakiană a lui Saddam Hussein a invadat Kuweitul şi a anexat acest mic teritoriu bogat în petrol, înainte de a fi alungat de acolo şapte luni mai târziu de o coaliţie internaţională condusă de SUA.

În 2018, Bagdadul şi-a reluat plăţile către Kuweit, deblocând 90 de milioane de dolari, o premieră după 2014, data la care reparaţiile au fost suspendate din cauza crizei securitare din Irak, legată de prezenţa grupării jihadiste Stat Islamic.

În ultimii 30 de ani, Irakul a virat Kuweitului 50 de miliarde de dolari reparaţii de război. Însă, aflat în dificultate financiară din cauza pandemiei şi a scăderii preţului la petrol, Bagdadul a cerut un răgaz pentru a plăti cele 3,8 miliarde de dolari restante.

Fondurile, validate de Comisia de Compensaţii a Naţiunilor Unite înfiinţată în 1991, provin dintr-o taxă aplicată vânzărilor de petrol şi de produse petroliere din Irak.

Compensaţiile sunt distribuite către persoane private, societăţi, organizaţii guvernamentale şi alte organizaţii care au suferit pierderi directe cauzate de invazia şi ocupaţia irakiene. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale