Iran - Eşec la plasarea unui satelit pe orbită (televiziunea de stat)

Iran - Eşec la plasarea unui satelit pe orbită (televiziunea de stat)

Iranul a ratat marţi plasarea pe orbită a unui satelit, pe care l-a lansat în ciuda criticilor Statele Unite, a anunţat ministrul iranian al telecomunicaţiilor la televiziunea de stat. "Lansarea în această dimineaţă a satelitului Payam cu racheta Basir a reuşit. Din păcate, satelitul nu a putut fi plasat pe orbită în ultima fază", a declarat Mohammad Javad Azari-Jahromi, citat de AFP.

Satelitul Payam şi racheta purtătoare fuseseră testate cu succes înaintea primelor faze, dar satelitul nu a putut atinge ''viteza necesară'' în momentul desprinderii de rachetă, în cea de-a treia fază, a precizat oficialul iranian. Satelitul ar fi trebuit să graviteze în jurul Terrei la o altitudine de circa 600 de kilometri, a precizat luni televiziunea de stat iraniană.

Miercurea trecută, ministrul telecomunicaţiilor a declarat că satelitul ''Payam'' împreună cu un alt satelit, care poartă denumirea ''Doosti'', au fost testaţi cu succes şi că, în curând, vom afla ''veşti bune''. Satelitul Doosti, care ar trebui să graviteze la o altitudine de 250 de kilometri, va avea aceeaşi misiune ca Payam, cu un rol special în agricultură, precizase la acea dată ministrul, citat de agenţia de presă Tasnim.

Preşedintele iranian precizase luni că cei doi sateliţi au fost fabricaţi la Universitatea de Tehnologie Amirkabir din Teheran şi că vor fi plasaţi pe orbită ''în zilele care urmează'' în scopul colectării de informaţii de mediu despre Iran. Marţi, ministrul telecomunicaţiilor a dat asigurări că Iranul intenţionează în continuare să plaseze satelitul Doosti pe orbită, fără să precizeze însă data lansării. "Vom face tot posibilul pentru a-l pune pe orbită'', a mai spus oficialul.

La 3 ianuarie, Statele Unite au cerut Iranului să renunţe la lansarea rachetelor din cadrul programului său spaţial, spunând că ar fi vorba de o ''provocare''. "Astfel de acţiuni ar demonstra, o dată în plus, că Iranul sfidează rezoluţia 2231 a Consiliului de securitate ONU, care a cerut guvernului iranian să înceteze orice activitate legată de rachetele balistice capabile să transporte arme nucleare", a declarat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

"Statele Unite nu vor sta pasive la modul în care politicile distructive ale regimului iranian expun riscului stabilitatea şi securitatea internaţionale'', a avertizat acesta. Administraţia de la Washington consideră Iranul inamicul său numărul unu şi a adoptat sancţiuni economice severe după Teheranul ce s-a retras, în 2018, din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, pe care preşedintele Trump îl consideră prea permisiv.

Teheranul a respins luni acuzaţiile potrivit cărora activităţile spaţiale ar reprezenta o încălcare a rezoluţiei ONU.

"Satelitul face parte dintr-un proiect civil cu obiective strict ştiinţifice. Iranul nu aşteapă permisiunea niciunui stat pentru a desfăşura astfel de proiecte ştiinţifice", a precizat Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de agenţa ISNA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro