Iran: Omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis cu o mitralieră controlată prin satelit

Iran: Omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis cu o mitralieră controlată prin satelit

O mitralieră controlată prin satelit cu asistenţa unei "inteligenţe artificiale" a fost folosită pentru uciderea omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh la sfârşitul lunii noiembrie, a informat duminică presa, la Teheran, adjunctul comandantului şef al Gardienilor Revoluţiei, transmite AFP.

Fakhrizadeh, ucis pe 27 noiembrie, călătorea pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluţiei în momentul în care mitraliera a focalizat pe chipul omului de ştiinţă iranian şi a tras 13 gloanţe, a declarat contraamiralul Ali Fadavi, citat de agenţia de ştiri Mehr.

Arma automată, instalată pe o camionetă pick-up,"s-a focalizat pur şi simplu asupra chipului martirului Fakhrizadeh astfel încât soţia sa, care se afla la doar 25 de cm distanţă, nu a fost atinsă de niciun glonţ", a adăugat el.

Acest dispozitiv a fost "controlat prin internet" via un satelit şi a folosit o "cameră sofisticată şi o inteligenţă artificială" pentru a-şi găsi ţinta, a continuat Fadavi, care a adăugat că şeful echipei de securitate al omului de ştiinţă a fost atins de patru gloanţe în momentul în care s-a aruncat asupra lui pentru a-l proteja.

"Niciun terorist nu a fost la faţa locului", a precizat adjunctul comandantului şef al Gardienilor Revoluţiei.

Agenţia Mehr şi alte mass-media locale nu au precizat dacă Fadavi a menţionat în informarea sa despre moartea altor persoane în acest atac.

Autorităţile iraniene au acuzat Israelul şi pe Mujahedinii Poporului, grupare de opoziţie interzisă în Iran, de comiterea acestui asasinat.

Până în prezent au circulat mai multe versiuni ale morţii omului de ştiinţă iranian.

Ministrul apărării Amir Hatami a indicat iniţial că acesta a fost victima unui atac cu bombă şi armă de foc în timp ce agenţia de ştiri Fars, fără a cita surse, a susţinut că a fost folosită o "mitralieră automată telecomandată" montată pe o camionetă pick-up.

După moartea lui Mohsen Fakhrizadeh, Hatami l-a prezentat pe acesta ca fiind viceministru al său, şef al Organizaţiei de cercetare şi inovare în domeniul apărării şi persoana care gestiona apărarea anti-atomică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”