Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Isărescu: Majorările salariale sunt inevitabile, această mișcare a forței de muncă le accentuează; trebuie ținute sub control

Creșterile salariale sunt inevitabile și această mișcare a forței de muncă le accentuează, dar acestea trebuie ținute sub control într-o manieră rezonabilă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

"Noi le monitorizăm (creșterile salariale n.r.). În urmă cu mai multe trimestre am spus că având în vedere migrația forței de muncă, am prezentat aici în fața dumneavoastră dacă nu mă înșel și la ultimul raport privind inflația și un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pieței forței de muncă, lucrurile devin aici evidente. Se manifestă lipsă de forță de muncă în mai multe sectoare. În consecință ceea ce am spus noi și repetăm și acum este că majorările salariale sunt inevitabile și această mișcare a forței de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înțelepți, să le ținem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulți indicatori...productivitatea este numai unul, l-am menționat pe acesta, țin de ceea ce se numește echilibru macroeconomic și macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preț. România le-a obținut cu mari sacrificii și ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că nu depind numai de Banca Națională și din acest motiv se discută despre mix echilibrat de politici. Isărescu a precizat, totodată, că nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face o va face într-o manieră suboptimală.

"Nu avem evoluții slabe în ceea ce privește economia și productivitatea. Dimpotrivă. Evoluțiile sunt pozitive. Nu avem o situație aș spune încă macroeconomică cu riscuri inevitabile. Riscurile există, sunt în creștere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ținem buna măsură, ca să spunem așa, a lucrurilor. Și acesta înseamnă o bună colaborare și cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, și cu Parlamentul. Am scăpat de unele riscuri majore. Anul trecut riscurile majore erau în domeniul legislației bancare. Ele sunt semnificativ diminuate și veți observa că aceste ieșiri din anumite capcane, în special în domeniul legislației financiar bancare vor fi menționate și de către agențiile de rating așa cum ele observă riscurile pe care le-am menționat și noi aici, în special în ceea ce privește nu creșterea, ci dimensiunea creșterilor salariale, pasul creșterilor, dozajul creșterilor salariale și echilibrele fiscale. Noi ne vom face datoria. Atât pot să vă spun", a mai declarat Mugur Isărescu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Viitoarea președintă a USR spune adevărul despre Dan Barna / „Cu mine președinte, USR nu va negocia niciodată în…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala