Islamul, 'fundamental compatibil' cu Republica (Valls)

Premierul francez Manuel Valls estimează ca posibilă 'demonstrarea faptului că islamul este compatibil fundamental cu Republica', în pofida rezervelor exprimate de 'majoritatea francezilor', informează cotidianul francez Liberation, care publică miercuri un interviu luat acestuia și citat de AFP.

'În prezent, laicitatea se confruntă cu o creștere a islamului radical, dar și a locului islamului în societățile noastre. Cred că în țara mea, în mesajul ei și în valorile sale universale. Mi-ar plăcea să fim capabili să demonstrăm că islamul, mare religie în lume și a doua religie în Franța, este compatibil fundamental cu Republica, democrația, valorile noastre, egalitatea între bărbați și femei', afirmă primul ministru.

La întrebarea cotidianului dacă această demonstrație nu a fost făcută deja, șeful guvernului socialist răspunde: 'Unii nu vor s-o creadă, majoritatea concetățenilor noștri se îndoiesc, dar eu sunt convins că este posibilă'.

'Din această cauză, compatrioții noștri de confesiune și cultură musulmană trebuie protejați de stigmatizare, de acțiuni antimusulmane. Trebuie protejați și de ideologia salafistă', a adăugat el, insistând asupra ideii de 'protejați'.

Săptămâna trecută, Manuel Valls lansase deja un apel la o 'tresărire' a orgoliului național pentru a demonstra că 'există loc și compatibilitate între islamul în Franța și în Europa cu valorile noastre, cu democrația, laicitatea, cu egalitatea femei-bărbați'.

El invitase, de asemenea, la mobilizare împotriva 'salafiștilor' în Franța, o 'minoritate' fundamentalistă din trecut, potrivit lui, la câștigarea 'bătăliei ideologice și culturale' asupra islamului. Musulmanii reprezintă circa cinci milioane din populația Franței, fiind cea mai importantă comunitate în Europa.

Manuel Valls reafirmă, de altfel, în Liberation că voalul reprezintă o aservire pentru femeie 'atunci când este revendicat politic în manieră militantă'

Dacă fularul nu se confundă cu voalul tradițional, 'fundamental, cred că acest voal identitar, revendicat politic, ascunde femeia și urmărește să o nege', consideră primul ministru. 'Cum să ignori că femeile suferă în cartierele populare o presiune culturală făcută din sexism și așa-zisă superioritate masculină ?', se întreabă el.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

3 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

4 VIDEO Ăsta era bătut în România după primele 30 de secunde!:))

5 VIDEO Acțiune fără precedent a Poliției Române în județul Ialomița, unde localnicii nu ar respecta regulile de…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări