Israel: Procurorul general adjunct vrea să-l pună sub acuzare pe Netanyahu pentru corupţie (media)

Israel: Procurorul general adjunct vrea să-l pună sub acuzare pe Netanyahu pentru corupţie (media)

Procurorul general adjunct israelian vrea să-l pună sub acuzare pentru corupţie pe premierul Benjamin Netanyahu, împotriva căruia apreciază că deţine suficiente probe în cel puţin una dintre anchetele care îl vizează, au anunţat miercuri media locale, citate de AFP.

Shay Nitzan, mâna dreaptă a procurorului general, Avichai Mandelblit, a afirmat miercuri, la un congres economic, că a transmis biroului şefului său recomandările sale privind anchetele pentru corupţie care îl vizează pe Netanyahu, fără a preciza ce conţin acestea.

Însă numeroase media israeliene - televiziuni, cotidiene şi posturi de radio - au relatat pe site-urile lor de internet că există suficiente probe pentru a-l inculpa pentru corupţie pe premier.

Potrivit media israeliene, el ar putea fi inculpat în afacerea Bezeq, după numele principalului grup de telecomunicaţii israelian.

În acest dosar, Netanyahu este suspectat că a încercat să asigure o presă favorabilă din partea site-ului de informaţii Walla, în contrapartidă la favoruri guvernamentale care este posibil să-i fi adus sute de milioane de dolari lui Shaul Elovitch, patronul principalului grup de telecomunicaţii israelian Bezeq şi al Walla.

Pe 2 decembrie, poliţia israeliană a recomandat inculparea sa şi a soţiei sale pentru acceptarea de mite, "fraude" şi "abuz de încredere".

Pe 18 februarie, Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq şi alte şase persoane, printre care doi colaboratori apropiaţi ai lui Netanyahu, au fost arestaţi în cadrul acestei anchete.

Benjamin Netanyahu este vizat de mai multe anchete pentru corupţie care ameninţă îndelungata sa prezenţă la putere, notează AFP.

Poliţia a recomandat inculparea sa pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în alte două dosare, unul privind cadouri pe care le-ar fi primit din partea unor personalităţi înstărite şi celălalt privind un acord secret pe care ar fi încercat să-l încheie cu un cotidian popular pentru relatări favorabile.

Decizia de a-l inculpa aparţine procurorului general Avichai Mandelblit, un fost colaborator al lui Netanyahu care, ocazional, s-a opus guvernului.

Benjamin Netanyahu a reacţionat miercuri la informaţiile citate de media, afirmând că "scurgerile din presă sunt destinate să facă presiune pentru ca inculparea să aibă loc cu orice preţ", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al familiei.

Premierul israelian dă asigurări că nu are nimic să-şi reproşeze, denunţă o "vânătoare de vrăjitoare" şi îşi declară intenţia de a rămâne în post.

"Sunt convins că examinarea probelor va demonstra că nu există nimic", a declarat el miercuri seară în comunicatul citat.

Benjamin Netanyahu nu este obligat de lege să demisioneze dacă este inculpat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…