Israelul promite că va tăia „capul șarpelui” și va lansa un atac militar împotriva Iranului dacă Hezbollah se alătură Hamas

Israelul promite că va tăia „capul șarpelui” și va lansa un atac militar împotriva Iranului dacă Hezbollah se alătură Hamas

Israelul a promis aseară să taie „capul șarpelui” și să lanseze un atac militar împotriva Iranului dacă gruparea teroristă Hezbollah, susținută de Teheran, se alătură războiului.

Foto Shutterstock

Într-un interviu exclusiv pentru The Mail on Sunday, Nir Barkat, ministrul israelian al Economiei a avertizat că ayatollahii iranieni vor fi „șterși de pe fața pământului” în cazul în care Hezbollah, gruparea lor teroristă proxy din Liban, ar ataca Israelul.

Comentariile sale incendiare ridică spectrul grav al unui conflict regional cu escaladare rapidă și vin înaintea unei așteptate invazii terestre israeliene a Fâșiei Gaza pentru a „anihila” Hamas .

Zeci de mii de soldați israelieni se află în poziție la granițele teritoriului, unde Hamas - care este susținut și de Iran - ține în jur de 200 de ostatici capturați în atacul violent asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Schimburile de focuri au crescut în ultimele zile ăntre Hezbollah și Forțele de Apărare Israelului peste granița de nord a Israelului cu Libanul.

SUA țin cu greu în frâu Israelul să nu atace Hezbollah-ul libanez

Guvernul israelian este supus unei presiuni crescânde din partea șoimilor de securitate pentru a lansa o lovitură preventivă asupra Hezbollah-ului în Liban – dar se confruntă cu o opoziție puternică din partea SUA, care se teme că un război pe două fronturi ar risca să declanșeze un conflict regional major.

De când Israelul a ripostat în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, miliția islamistă din Liban a tras în mod repetat asupra coloniilor israeliene, ceea ce a dus la o evacuare israeliană a graniței de nord, inclusiv a orașului Kiryat Shmona. Amenințarea unei ofensive majore a Hezbollah a dus la apeluri din partea șoimilor pentru o lovitură aupra arsenalulului considerabil de rachete al Hezbollah.

„Vrem să ne concentrăm pe Gaza și să terminăm treaba acolo. Pe de altă parte, este presiune din partea populației israeliene din nord”, a declarat un înalt oficial de securitate israelian pentru Observer . „Oamenii spun că nu pot trăi la granița de nord, cu Hezbollah la mai puțin de 100 de metri de noi, poate trece granița în câteva minute și ne măcelărește.”

Dar președintele Biden și-a folosit miercuri timpul petrecut la Tel Aviv și vizitele înalților oficiali americani în zilele precedente, pentru a îndemna conducerea israeliană să nu riște un astfel de atac preventiv asupra miliției susținute de Iran, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar fi înțeles în cele din urmă la idee.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a făcut, de asemenea, tururi în regiune, căutând să prevină răspândirea conflictului.

„Viziunea copleșitoare pe care am primit-o de la toți cei cu care am vorbit a fost că trebuie să facem tot posibilul pentru a opri contagierea conflictului în regiune”, a spus el.

IDF: Hezbollahul „atrage Libanul în război“

Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP.

"Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în timpul unei intervenţii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

Tensiunile au crescut sâmbătă după ciocnirile în timpul cărora patru luptători Hezbollah au fost ucişi, potrivit mişcării islamiste libaneze, susţinută de Iran.

Jihadul Islamic, un grup armat palestinian, a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi.

De partea israeliană, armata a informat că trei dintre militari au fost răniţi, unul grav.

Doi lucrători agricoli thailandezi au fost, de asemenea, răniţi.

"Este statul libanez într-adevăr gata să pună în pericol ceea ce mai rămâne din prosperitatea şi suveranitatea libaneze în beneficiul teroriştilor din Gaza, Statul Islamic din Gaza?", a întrebat Jonathan Conricus. "Aceasta este o întrebare pe care autorităţile libaneze trebuie să şi-o pună şi la care trebuie să răspundă", a adăugat el.

Israelul lovește o moschee din Cisiordania ocupată

Armata israeliană a susţinut duminică că a eliminat teroriştii care se adăposteau într-o celulă subterană a moscheii Al-Ansar din Jenin, în Cisiordania ocupată, în timpul unui atac aerian, transmite AFP.

"Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent", a spus armata israeliană într-un comunicat de presă.

Moscheea este situată în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin. Jenin este considerată o fortăreaţă a militanţilor palestinieni, vizată frecvent de raidurile armatei israeliene.

Potrivit armatei israeliene, care a desfăşurat operaţiunea împreună cu serviciul intern de informaţii israelian, moscheea servea drept "centru de comandă pentru planificarea viitoarelor atacuri" şi "bază pentru efectuarea acestora".

Tot conform armatei, "celula teroristă" a organizat un atac sâmbătă, 14 octombrie, în apropierea barierei de separare dintre Israel şi Cisiordania folosind un dispozitiv exploziv, dar fără a provoca victime.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate din presă, doi palestinieni au fost ucişi în acest atac, informează dpa. Directorul Semilunii Roşii din Jenin, Mahmoud Al-Saadi, citat de agenţia oficială de ştiri palestiniană Wafa, a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite în atac.

Situaţia de securitate în Cisiordania este din ce în ce mai tensionată după atacul terorist din 7 octombrie al militanţilor Hamas. Sprijinul pentru Hamas rămâne puternic în rândul populaţiei palestiniene din Cisiordania.

SUA îşi întăresc dispozitivul militar în Orientul Mijlociu, cu sisteme THAAD şi baterii Patriot

Statele Unite ale Americii au anunţat sâmbătă seara o întărire a prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu din cauza "escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice" în regiune, transmit duminică AFP, dpa şi Reuters.

Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate "în întreaga regiune", a anunţat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat de presă.

Austin a adăugat că forţe militare "suplimentare" vor fi plasate în stare de "pre-desfăşurare", pentru "a creşte gradul de pregătire şi capacitatea de a răspunde cât de repede este necesar".

"Aceste măsuri vor consolida eforturile regionale de descurajare, vor spori protecţia forţelor americane în regiune şi vor contribui la apărarea Israelului", a explicat Austin, precizând că va continua să "evalueze nevoile" dispozitivului american din regiune şi "va lua în calcul desfăşurarea de resurse suplimentare, dacă este necesar".

Şeful Pentagonului a anunţat că a luat această decizie "după discuţii cu preşedintele (Joe) Biden", dar nu a menţionat numărul de militari americani suplimentari care vor fi dislocaţi.

SUA are deja două portavioane şi grupuri de atac în estul Mediteranei şi circa 2000 de puşcaşi marini, a căror prezenţă se doreşte a acţiona ca factor de descurajare după atacul terorist comis în Israel de Hamas.

Peste 1.400 de oameni au fost ucişi pe teritoriul israelian de membri ai Hamas într-un atac fără precedent în 7 octombrie, în majoritate civili, care au fost împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi în prima zi a atacului lansat dinspre Fâşia Gaza de gruparea militantă palestiniană, potrivit autorităţilor israeliene.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de luptători Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis Israelului să recâştige controlul asupra zonelor atacate.

În Fâşia Gaza, cel puţin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele necontenite efectuate ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii local.

Reuters aminteşte că redesfăşurarea de echipament şi personal militar are loc la doi ani după ce administraţia Biden a retras sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu, invocând la acea vreme o reducere a tensiunilor cu Iranul.

Patriot, considerat cel mai performant sistem de apărare antiaeriană al SUA, este de obicei indisponibil, aliaţi din întreaga lume concurând pentru a-l obţine.

Sistemul THAAD dispune de un radar puternic. Desfăşurarea de către SUA a acestui sistem în Coreea de Sud, în 2016, a înfuriat China, care considera că ar putea supraveghea spaţiul său aerian.

De la izbucnirea conflictului dintre Israel şi militanţii Hamas din Gaza, s-a înregistrat o creştere a atacurilor împotriva forţelor americane în Irak şi Siria, aminteşte Reuters. Săptămâna trecută, o navă de război americană a doborât peste zece drone şi patru rachete de croazieră lansate de rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”