Italia: Procurorii cer pedepse cu închisoarea în procesul în care poliţişti şi politicieni sunt acuzaţi de înţelegeri cu Mafia

Procurorii italieni au cerut vineri, într-un proces istoric care are loc la Palermo, pedepse între 5 şi 16 ani de închisoare împotriva a opt inculpaţi - mafioţi, şefi de poliţie şi politicieni - acuzaţi că ar fi încheiat un pact de neagresiune în anii 1990 între statul italian şi mafia siciliană, transmite dpa.

Magistraţii din Palermo susţin de mai mult timp că, la începutul anilor 1990, responsabili cu funcţii înalte în stat au luat legătura cu Cosa Nostra, mafia siciliană, oferind clemenţă în schimbul renunţării la atentatele cu bombă.

În rechizitoriul final prezentat vineri în faţa unui judecător, procurorii au cerut între 5 şi 16 ani de detenţie împotriva a opt inculpaţi, printre care şeful Cosa Nostra aflat în închisoare, Leoluca Bagarella.

Ei au propus însă clemenţă pentru un al nouălea inculpat, care a colaborat cu anchetatorii.

Printre ceilalţi inculpaţi care riscă pedepse cu închisoarea se află trei foşti poliţişti de rang înalt, ex-ministrul de interne Nicola Mancino şi Marcello Dell'Utri, un apropiat al fostului premier Silvio Berlusconi.

Dell'Utri - partener de afaceri de o viaţă al lui Berlusconi, pe care l-a ajutat să-şi facă intrarea în politică în 1993 - ispăşeşte deja o condamnare la 7 ani de detenţie pentru acuzaţii separate de complicitate cu mafia.

Aşa-numitul proces ''stat-Mafia'' a început în mai 2013 la Palermo, printre inculpaţi aflându-se la momentul respectiv şi liderii Cosa Nostra, Bernardo Provenzano şi Toto Riina, decedaţi între timp în închisoare.

Procesul, considerat unul istoric, a divizat opinia publică. În timp ce unii sunt de părere că acuzaţiile procurorilor se bazează pe dovezi insuficiente, alţi cred că procesul scoate la lumină înţelegeri nefaste încheiate într-o perioadă tulbure din istoria recentă a Italiei, marcată de recesiune, atentate ale mafiei şi scandaluri de corupţie care au răsturnat conducerea politică a ţării.

 

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

4 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

5 Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei, în Germania, unde a închiriat hotel întreg

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion