Japonia: Camera superioară a Dietei a adoptat proiectul de lege privind abdicarea împăratului Akihito

Japonia: Camera superioară a Dietei a adoptat proiectul de lege privind abdicarea împăratului Akihito

Un proiect de lege care permite împăratului Akihito să abdice a fost aprobat miercuri de o comisie a camerei superioare a Dietei (parlamentul nipon), înainte de adoptarea așteptată a legislației care va deschide calea pentru prima abdicare imperială în Japonia în aproximativ 200 de ani, relatează Kyodo.

Legislația specială care se aplică exclusiv împăratului în vârsta de 83 de ani urmează să fie adoptată vineri în sesiunea plenară a Camerei Consilierilor (camera superioară). Împăratul va face 84 de ani în decembrie 2017.

Având în vedere scăderea numărului de membri ai familiei imperiale, secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, a declarat că guvernul va examina modul în care ar trebui îndeplinite îndatoririle lor oficiale, ținând seama de "așteptările publicului".

O comisie a camerei superioare a Dietei a adoptat o rezoluție specială atașată proiectului de lege prin care cere guvernului să înceapă dezbaterea privind recunoașterea ramurilor cu membri de sex feminin din familia imperială care se căsătoresc cu persoane care nu sunt de sânge albastru.

Rezoluția fără caracter obligatoriu cere guvernului să "ia în considerare diverse aspecte pentru a asigura o succesiune imperială stabilă, inclusiv a membrilor de sex feminin".

Potrivit proiectului de lege, calendarul abdicării va fi decis în termen de trei ani de la promulgarea legii speciale. Surse apropiate de subiect au declarat că guvernul are în vedere decembrie 2018, când împăratul va împlini 85 de ani, ca un moment posibil pentru ca el să predea tronul prințului Coroanei, Naruhito, 57 de ani.

După retragerea sa, împăratul va fi numit "joko", o forma mai scurtă de la "daijo tenno", un titlu dat împăraților care au abdicat, și împărăteasa Michiko va primi titlul de "jokogo", care înseamnă "soția lui joko.'

În prezent, doar succesiunea postumă este permisă deoarece Legea Casei Imperiale nu dispune de o prevedere privind abdicarea împăratului.

Guvernul premierului Shinzo Abe a început să se pregătească pentru o modalitate legală care să permită împăratului să abdice după ce acesta a lăsat să se înțeleagă că ar dori să renunțe la tron într-un mesaj video transmis în luna august 2016, în care a spus că este îngrijorat că vârsta sa înaintată l-ar putea împiedica să-și desfășoare prerogativele.

Akihito a urcat pe tron în ianuarie 1989, după moartea tatălui său Hirohito.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...