Japonia pedepseşte „insultele online“ cu închisoarea, după ce o fostă luptătoare profesionistă s-a sinucis

Japonia pedepseşte „insultele online“ cu închisoarea, după ce o fostă luptătoare profesionistă s-a sinucis

Conform amendamentului introdus în codul penal al Japoniei, care va intra în vigoare în această vară, infractorii condamnaţi pentru insulte adresate în mediul online pot fi condamnaţi la închisoare până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari americani).
Legea stipulează o creştere semnificativă faţă de pedepsele din prezente, respectiv detenţie pentru mai puţin de 30 de zile şi o amendă de până la 10.000 de yeni (75 de dolari americani).
Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare şi critica celor de la putere. Cu toate acestea, susţinătorii au spus că este nevoie de o legislaţie mai dură pentru a combate hărţuirea cibernetică şi hărţuirea online.
Legea a fost adoptată după ce a fost adăugată o prevedere care stipulează reexaminarea legii la trei ani după intrarea în vigoare pentru a evalua impactul asupra libertăţii de exprimare.
Seiho Cho, un avocat criminalist din Japonia, a avertizat că legea revizuită nu oferă nicio clasificare cu privire la ce constituie o insultă.
Problema hărţuirii online a luat amploare în ultimii ani, cu tot mai multe solicitări pentru adoptarea legilor împotriva hărţuirii cibernetice după moartea luptătoarei profesioniste şi vedetă de televiziune, Hana Kimura.
Kimura, în vârstă de 22 de ani, care era cunoscută pentru rolul ei din serialul Netflix ”Terrace House”, s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, iar cetăţenii japonezi au considerta că abuzurile online din partea utilizatorilor reţelelor sociale în lunile dinainte de moartea ei ca fiind cauza.

Mama lui Kimura, fosta luptătoare profesionistă Kyoko Kimura, a militat pentru legi mai puternice împotriva hărţuirii cibernetice după moartea fiicei sale şi a înfiinţat o organizaţie non-profit numită ”Remember Hana” (”În memoria Hanei”) pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la hărţuirea cibernetică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...