Japonia va investi 173 milioane de dolari pentru a construi cel mai puternic supercomputer din lume

Japonia va investi 173 milioane de dolari pentru a construi cel mai puternic supercomputer din lume

Japonia intenționează să construiască cel mai puternic supercomputer din lume, în încercarea de a pune la dispoziția producătorilor niponi o platformă de cercetare care să îi ajute să conceapă și să îmbunătățească automobile fără șofer, roboți și diagnostice medicale, transmite Reuters.

Potrivit unor cifre detaliate din proiectul de buget, Ministerul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei va cheltui 19,5 miliarde de yeni (173 milioane de dolari) pentru un supercomputer, în conformitate cu strategia guvernamentală de a readuce Japonia pe prima poziție în lumea tehnologiei. În ultimii ani, Japonia și-a pierdut avantajul în multe sectoare electronice, pe fondul intensificării concurenței venite din partea Coreei de Sud și Chinei, care în prezent găzduiesc cele mai performante supercomputere.

Mai multe surse din apropierea acestui proiect au declarat pentru Reuters că inginerii vor avea drept sarcină construirea unui supercomputer capabil să efectueze 130 catralioane de calcule pe secundă, sau 130 de pentaflops, începând din 2017. La o astfel de viteză supercomputerul din Japonia va devansa actualul lider mondial, supercomputerul Sunway Taihulight din China, care în prezent are o performanță de calcul de 93 de pentaflops.

"Din câte știm, nu există nimic în lume atât de puternic", a declarat Satoshi Sekiguchi, directorul general al Institutului Național de știință și Tehnologie avansată din Japonia, unde va fi construit supercomputerul. Sekiguchi a precizat că, în schimbul unui comision, noul supercomputer va fi pus la dispoziția companiilor japoneze, care în prezent își transferă serviciile de analiză de date unor companii străine precum Google și Microsoft.

Noul computer poartă numele ABCI, un acronim pentru AI Bridging Cloud Infrastructure. Procedura de licitație pentru acest proiect a început deja și se va finaliza la data de 8 decembrie. Firma Fujitsu Ltd, care a construit cel mai puternic supercomputer japonez de până acum, Oakforest-PACS, cu o performanță de calcul de 13,6 de pentaflops, a refuzat să spună dacă se va implica în acest proiect.

Premierul japonez Shinzo Abe a cerut companiilor, birocraților și clasei politice să conlucreze mai strâns pentru ca Japonia să poată deveni lider în robotică, baterii, energie regenerabilă și alte noi piețe în creștere.

În domeniul supercomputerelor, obiectivul Japoniei este să utilizeze o putere sporită de calcul pentru a face progrese în domeniul inteligenței artificiale și a ajuta computerele să efectueze noi sarcini și să analizeze cantități mari de date. Recentele progrese în acest domeniu au venit de la programul DeepMind AI al celor de la Google, care în luna martie l-a învins pe campionul sud-coreean la Go, Lee Seedol. Printre aplicațiile inteligenței artificiale se numără sprijinirea companiilor auto să dezvolte vehicule fără șofer sau îmbunătățirea automatizării uzinelor. De asemenea, noul supercomputer ar putea fi utilizat pentru a dezvolta noi servicii și aplicații în domeniul medicinei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...