Japonia vrea să trimită un astronaut pe Lună

Japonia vrea să trimită un astronaut pe Lună

Japonia intenționează să trimită un astronaut pe Lună în jurul anului 2030 în cadrul unei misiuni internaționale, a anunțat Agenția de explorare spațială niponă (JAXA), citată de AFP.

Deși ideea a fost evocată de mai multe ori în trecut, este pentru prima oară când, potrivit unui purtător de cuvânt al JAXA, un astfel de plan, care vorbește despre trimiterea unui japonez dincolo de orbita Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fost prezentat în mod oficial.

Nimic nu a fost încă decis, dar discuțiile pe această temă vor deveni mai aprofundate anul viitor, cu scopul alcătuirii unui plan concret de acțiune, a precizat NHK, postul public de televiziune nipon.

Japonia nu intenționează deocamdată să dezvolte singură un vehicul spațial dedicat acelei misiuni, nici să coordoneze prin mijloace proprii un zbor spațial de această natură și care să aibă la bord echipaj uman.

JAXA, care a avansat ideea în cauză la o reuniune de experți ce a avut loc în această săptămână la Ministerul Științei și Educației, a propus ca japonezii să se asocieze cu o misiune internațională condusă de omologul ei american, NASA, începând din 2025.

NASA are în vederea trimiterea de astronauți pe Marte pe parcursul deceniului 2030-2040, dar analizează mai întâi posibilitatea de a demara o misiune pe orbita Lunii, ce s-ar înscrie în pregătirile pentru lunga și dificila "epopee" marțiană.

Prin intermediul unei contribuții ce va avea forma unui aport de tehnologie japoneză, această țară ar fi în măsură să obțină dreptul de a trimite unul dintre astronauții ei pe suprafața Lunii, a precizat JAXA.

Aceste ambiții reafirmate ale Japoniei se înscriu în contextul competiției asiatice pentru cucerirea spațiului. China și India își dezvoltă deja programe spațiale proprii.

Capsula spațială chineză Shenzhou-11, cu doi astronauți la bord, a revenit în noiembrie pe Terra fără probleme, la finalul celei mai îndelungate misiuni spațiale a Chinei ce a inclus un echipaj uman (33 de zile).

Reușita a deschis calea spre asamblarea pe orbită în următorii șase ani a unei stații spațiale locuibile, în momentul în care ISS, un proiect la care China nu participă, va înceta să funcționeze.

În paralel, autoritățile de la Beijing desfășoară un ambițios program lunar, ce vizează trimiterea unui om pe Lună. În decembrie 2013, China a reușit să aselenizeze sonda Chang'e-3, apoi a plasat pe scoarța lunară un vehicul teleghidat, denumit "Iepurele de jad".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Documente / Doar 5 din 33 de candidați au promovat concursul pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănăt…