JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 1948 - St. Moritz (Elveţia)

JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 1948 - St. Moritz (Elveţia)

Cea de-a V-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în staţiunea elveţiană Saint Moritz, între zilele de 30 ianuarie şi 8 februarie 1948, potrivit olympics.com . A fost pentru a doua oară când Saint Moritz a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, după ediţia din 1928.

Astfel, Jocurile Olimpice de iarnă s-au întors în Elveţia, ţară neutră, neafectată de distrugerile războiului, după 12 ani în care nu se mai organizase nicio Olimpiadă de iarnă din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, ele au fost denumite ''Jocurile renaşterii'', potrivit cosr.ro. Germania şi Japonia nu au fost invitate.

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de Enrico Celio, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Au concurat 669 de sportivi, dintre care 77 de femei, din 28 de ţări. În premieră, au participat sportivi din Chile, Danemarca, Islanda, Coreea şi Liban. S-a concurat la cinci sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică), skeleton. Au fost acordate 22 de titluri olimpice.

După o pauză de 20 de ani, skeletonul (proba sportivă ce presupune o sanie de metal foarte joasă, pe care se stă culcat pe burtă) a fost reintrodus în programul olimpic. Aveau să treacă 54 de ani până când această probă a fost reintrodusă la Jocurile Olimpice de iarnă, la ediţia din Salt Lake City.

S-a concurat, demonstrativ, la pentatlon de iarnă, sportivii întrecându-se la schi fond, tir (pistol aer comprimat - 20 de focuri), schi alpin (slalom uriaş), scrima şi echitaţie, conform cosr.ro .

Una dintre vedetele competiţiei a fost săritorul norvegian Birger Ruud, medaliat cu aur în 1932 şi 1936, care a reuşit să obţină şi argintul olimpic, la 16 ani de la debutul său la Olimpiadă.

Schiorul francez Henri Oreiller, supranumit "nebunul coborârilor", a fost singurul care a obţinut trei medalii (două de aur la coborâre şi combinata nordică, precum şi una de bronz, la slalom). La schi nordic, suedezul Martin Lundstrom a obţinut două titluri supreme.

Barbara Ann Scott, o tânără în vârstă de 19 ani din Canada, a cucerit aurul olimpic la patinaj artistic, impresionând, deopotrivă, juriul şi audienţa. La finalul Jocurilor Olimpice, a trecut la profesionism.

Norvegia şi Suedia au obţinut, fiecare, câte 4 medalii de aur, 3 de argint şi 3 de bronz. Palmaresul sportivilor elveţieni a numărat 3 medalii de aur, 4 de argint şi 3 de bronz, potrivit olympic.com .

România a participat cu 15 sportivi la două sporturi şi patru probe, fără a reuşi să puncteze. Cel mai bun rezultat a fost locul 38 la schi alpin, obţinut de Ion Coliban, notează site-ul COSR. La ştafeta de schi, patrula militară formată din Ştefan Ionescu, Constantin Vlădea, Cornel Nicolae Crăciun şi Ion Koschi, a obţinut locul 7, proba fiind una demonstrativă.


Alte rezultate ale românilor:


- locul 39 - schi alpin, slalom: Dumitru Sulică
- locul 40 - schi alpin, combinata alpină: Dumitru Frăţilă
- locul 41 - schi alpin, combinata alpină: Ion Coliban
- locul 42 - schi alpin, combinata alpină: Dumitru Sulică
- locul 51 - schi alpin, coborâre: Radu Scîrneci
- locul 53 - schi alpin, combinata alpină: Vasile Ionescu
- locul 57 - schi alpin, coborâre: Dumitru Frăţilă
- locul 57 - schi alpin, slalom: Bela Imre
- locul 58 - schi alpin, coborâre: Dumitru Sulică
- locul 66 - schi alpin, coborâre: Ion Coliban
- locul 71 - schi alpin, coborâre: Mihai Bâră
- locul 74 - schi alpin, coborâre: Vasile Ionescu. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa foto: olympics.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...