Joaca de-a șoarecele și pisica pe cer. Avioane britanice și suedeze au interceptat aeronave rusești aproape de spațiul NATO

Joaca de-a șoarecele și pisica pe cer. Avioane britanice și suedeze au interceptat aeronave rusești aproape de spațiul NATO

Avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor aeriene britanice și Gripen ale Forțelor Aeriene Suedeze au interceptat în această după-amiază, pentru a treia oară în 48 de ore, patru aeronave Tu-22M Backfire și Su-30SM Flanker H rusești care zburau aproape de spațiul aerian al NATO.

Avioanele britanice care operează în Estonia și avioanele de luptă suedeze au fost mobilizate prima dată joi seară pentru a „intercepta” un avion de recunoaștere rus Il-20 și un avion de luptă Su-27 „zburând aproape de spațiul aerian NATO și suedez”, a transmis Ministerul Apărării de la Londra.

Aeronava rusă „nu respecta normele internaționale privind comunicarea cu regiunile de informare a zborului (FIR) relevante”, dar „a rămas în spațiul aerian internațional și a zburat într-un mod profesionist”, a adăugat acesta.

Vineri, aeronavele britanice au fost trimise din nou pentru a intercepta două avioane de transport rusești care zburau spre sud din Rusia continentală către Kaliningrad, o exclavă rusă blocată între membrii NATO Polonia și Lituania.

Typhoon-urile au fost ulterior „însărcinate să intercepteze” două bombardiere Tupolev Tu-22M și două avioane de vânătoare Su-30 care zburau, de asemenea, spre sud din Rusia continentală, deasupra Golfului Finlandei și a Mării Baltice. Avioanele rusești „nu au reușit să colaboreze în mod corespunzător cu FIR locale”, a spus ministerul.

În escortarea aeronavelor rusești au fost implicate și aeronave finlandeze, suedeze, portugheze și românești.

„Aceste interceptări sunt o reamintire clară a faptului că RAF (n.r. forțele aeriene britanice) este întotdeauna gata să ne apere cerul și pe cel al aliaților noștri, în timp ce acțiunea coordonată a mai multor forțe aeriene servește ca o demonstrație clară a valorii alianțelor noastre internaționale”, a transmis secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat

5 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat